Hopp til innhold

Krysspunkt

Krysspunkt er et digitalt leselystprosjekt for elever på ungdomsskolen og videregående. Prosjektet tar utgangspunkt i den tospråklige diktserien Parallell, og åpner for å utforske poesi og aktuelle hendelser og konflikter i verden. Gjennom spørsmål til diktene, filmer hvor forfatterne leser egne dikt og podkast-samtaler knyttes diktene til universelle temaer ungdom er opptatt av.

Krysspunkt – bringer verden inn i klasserommet!

Leselystprosjektet Krysspunkt bruker nyskrevne dikt på to språk som utgangspunkt for læring og dialog. Diktene i diktsamlingene i serien Parallell er skrevet av nålevende minoritetsspråklige poeter bosatt i Norge. Ulike temaer springer ut av diktene, og knyttes opp mot læreplanen, elevene og tverrfaglige temaer i skolen.

Vi håper at lærere, bibliotekarer og elever vil bli inspirert til å bruke diktsamlingene og opplegget som et springbrett til å snakke sammen om flerspråklighet, identitet og komplekse utfordringer i samtiden. Å inngå i dialog om disse temaene utfordrer oss til å sette ord på hvem vi er, lytte til andres perspektiver og lære av hverandre. Sammen skaper vi et velfungerende samfunn – i klasserommet, i Norge, og i verden.

 

 

Diktsamlingene

Hun er ikke kvinne

«Hun er ikke kvinne» av Fatemeh Ekhtesari handler om kjønn, identitet, makt og muligheter.

Lukta av svart

«Lukta av svart» av Ali Hayder handler om sjokket når en terrorgruppe invaderer hjembyen din, om flukt og om å leve med minnene.

 

Vuggesang for liten kriger

«Vuggesang for liten kriger» av Selma M. Yonus handler om å miste den du elsker, og om å leve med sorgen og fraværet etterpå.