Hopp til innhold

Ordknappen

Ordknappen er en pris som Leser søker bok deler ut hvert år til forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere.

Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Forfatteren gir leserne en knapp å trykke på for å åpne porten inn til bøkenes verden. De har også utført en samfunnsnyttig oppgave, til stor hjelp både for å fremme psykisk helse, lik rett til utdanning, og ikke minst kulturelt demokrati. Alle skal ha lik rett til kulturopplevelser og informasjon. Ingen skal være utestengt fra gleden av å lese en god bok.

Fra 2021 utvidet Leser søker bok prisen til å inkludere de som har skrevet bøker som treffer ulike type lesere uten støtte eller i samarbeid med Leser søker bok. I tillegg deler foreningen ut Ordknappen til en i litteraturbransjen som har vist et ekstra engasjement for å utvikle nye prosjekter som gjør bøker tilgjengelig for alle.

Prisen ble utdelt første gang den 31. august 2006.
Oversikt over tidligere prisvinnere.

Ordknappen 2023

Ordknappen 2023 ble også i år delt ut på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Trude Tjensvold, Fatemeh Ekhtesari, Hanna Nyborg Støstad, Simon Dahle Nyhus, Iryna Sabor, Arne Svingen og Magikon Forlag mottok årets priser.

Ordknappen 2022

Ordknappen ble for første gang avholdt på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. I år delte vi ut Ordknapper til 15 personer.

Ordknappen 2021

Luis Guaragna, Michael Stilson, Endre Lund Eriksen, Tuva Synnevåg, Tore Renberg og Cecilie Bodahl Kirkaune mottok Ordknappen 2021.

Ordknappen 2020

Martin Ernstsen, Gro Dahle, Kaia Nyhus Dahle, Bjørn Rune Lie, Sunniva Relling Berg, Linn T. Sunne og A. Audhild Solberg mottok Ordknappen 2020.

Ordknappen 2019

Gro Nilsdatter Røsth, Torunn Berge, Line Renslebråten, Safia Abdi Haase, Sherin Wahab, Bente Roestad, Pia Tveterås, Laura Djupvik og Brynjulf Jung Tjønn mottok Ordknappen 2019.