Hopp til innhold

Ordknappen

Ordknappen er en pris som Leser søker bok deler ut hvert år til forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere.

Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som sliter med å lese vanlige bøker.  Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Forfatteren gir leserne en knapp å trykke på for å åpne porten inn til bøkenes verden. De har også utført en samfunnsnyttig oppgave, til stor hjelp både for å fremme psykisk helse, lik rett til utdanning, og ikke minst kulturelt demokrati. Alle skal ha lik rett til kulturopplevelser og informasjon. Ingen skal være utestengt fra gleden av å lese en god bok.

Navnet er en allusjon til Svømmeknappen: På samme måte som med svømmeknappen har den som mottar Ordknappen tilbakelagt en utfordrende distanse og dermed vist sine ferdigheter innenfor en viktig disiplin – å lage bøker for alle.

Prisen ble utdelt første gang den 31. august 2006.
Oversikt over tidligere prisvinnere.

Ordknappen 2020

Martin Ernstsen, Gro Dahle, Kaia Nyhus Dahle, Bjørn Rune Lie, Sunniva Relling Berg, Linn T. Sunne og A. Audhild Solberg mottok Ordknappen 2020.

Ordknappen 2019

Gro Nilsdatter Røsth, Torunn Berge, Line Renslebråten, Safia Abdi Haase, Sherin Wahab, Bente Roestad, Pia Tveterås, Laura Djupvik og Brynjulf Jung Tjønn mottok Ordknappen 2019.