Hopp til innhold

Lukta av svart

«Lukta av svart» er skrevet av Ali Hayder. Han er journalist og poet fra Mosul i Irak. Ali Hayder kom til Norge som fribyforfatter i 2017.

Diktene i samlingen er konkrete og rå. De handler om terror, om den kollektive sorgen over å se hjembyen forandret, om flukt og om å prøve å finne sin stemme i et nytt land.

Diktene i «Lukta av svart» er skrevet parallellt på arabisk og norsk. Diktsamlingen kom ut på Aschehoug forlag i 2021.

Vi har delt diktsamlingen inn i fire temaer: Krig og terror, Flukt og minner, Identitet og Frihet. Klassen kan jobbe med alle fire temaene, eller bare ett av dem. Under hvert tema har vi samlet dikt som passer og spørsmål til diktene. Vi har knyttet en flerspråklig oppgave til hvert tema. Oppgavene og spørsmålene finnes også som utskriftsbar PDF.

Nederst på siden finner du filmer og artikler som fungerer godt som inngang til diktene.

Les diktene høyt sammen

Kan noen i klassen arabisk? Eller er det noen som har lyst til å oversette et dikt til morsmålet sitt? Lag en høytlesningsstund i klassen, og les diktene på ett eller to språk! Å lese diktene høyt sammen skaper en egen form for samhold og skjerper sansene.

Digitale ressurser til Lukta av svart

Et vanlig barn. En kortfilm om da IS invaderte Mosul. Norsk versjon.

Et vanlig barn. En kortfilm om da IS invaderte Mosul. Arabisk versjon.

Forstå Irak. En informasjonsfilm om Irak av NUPI-forsker Kjetil Selvik. Norsk versjon.

Forstå Irak. En informasjonsfilm om Irak av NUPI-forsker Kjetil Selvik. Arabisk versjon.

Lydfil: Diskusjoner fra verkstedet der diktene ble utviklet.

Lydfil: Diskusjoner fra verkstedet om Gud, forskjeller og likheter.

Diktopplesninger

"Seint på natta kommer stemmene" lest av Ali Hayder.

"Og mens du knepper skjorta om kvelden" lest av Ali Hayder.

"Med egne øyne så jeg..." lest av Ali Hayder.

"Jeg åpner øynene mine" lest av Ali Hayder.

Se kortfilmen «Et vanlig barn»

Kortfilmen «Et vanlig barn» kan hjelpe oss å få et innblikk i hvorfor noen må flykte. Filmen handler om da terrorgruppen IS invaderte Mosul i 2014. Hendelsen er fortalt av Hayder Jumaah, som var 12 år da det skjedde. Han er sønnen til forfatteren av diktsamligen «Lukta av svart». Kortfilmen finnes både på norsk og arabisk.

Se informasjonsfilmen «Forstå Irak»

I filmen «Forstå Irak» forteller NUPI-forskeren Kjetil Selvik om de viktigste historiske hendelsene i Irak fra gammel tid og fram til i dag. Filmen kan være en viktig inngang til å forstå mer av verden vi lever i, både i historisk sammenheng og hvorfor verden sliter med ulike konflikter og utfordringer den dag i dag. Filmen finnes både på norsk og arabisk.

Se Ali Hayder lese egne dikt 

Ali Hayder leser dikt på arabisk fra diktsamlingen Lukta av svart. Mens han leser kommer den norske gjendiktningen opp. Gjendiktningen fra arabisk til norsk er gjort av Ali Hayder i samarbeid med Hanna Bovim Bugge, Sherin A. Wahab, Linda Kjosaas, Hayder Jumaah og Johanne Fronth-Nygren.