Hopp til innhold

Kurs og foredrag

Vi tilbyr kurs for leseombud, bibliotekarer, lærere, forlag og forfattere.

Det er mulig å gjennomføre disse kursene digitalt.

 

Å møtes gjennom litteraturen

Litteraturen har en egen evne til å vekke tanker, minner og engasjement hos mennesker på tvers av språk, kultur, alder og referanser. Rådgiver Veronica Salinas har brukt litteratur som en ressurs inn i språkkafeer i mange år. Nå har hun skrevet en bok om fordelen med å bruke litteratur og konkrete tips til hvordan du som arrangør kan bruke bøker for å få i gang en god samtale.

Varighet: 1 time

Med: Veronica Salinas

Slik lærte jeg norsk

Romanen «OG» handler om en argentinsk au pairs møte med norsk språk og norsk kultur. Hvem blir du når du kommer til et nytt land og ikke behersker språket? Når ingen forstår deg, og alt er fremmed? Når du ikke kan formidle hva du tenker, hva du føler og hvem du er? Med utgangspunkt i romanen «OG» forteller Veronica Salinas om hvordan hun lærte norsk. Foredraget skaper både gjenkjennelse, tårer og latter.

Varighet: Kan tilpasses

Med: Veronica Salinas

Passer for: alle

Å skrive godt og enkelt

Barn, ungdom og voksne med lesevansker trenger ekstra gode bøker. Bøker som ikke stigmatiserer, men som bærer i seg litterær kraft og motiverer til lesing. Men bøkene må samtidig være tilpasset leseren med lesevansker.

Målet for kurset er:
Å bli bedre kjent med målgruppene, å avdekke eventuelle fordommer mot personer med lesevansker, finne en litterær drivkraft selv om boka skal være lett, bli bevisst hvordan vanlige skjønnlitterære virkemidler kan brukes lesefremmende, finne det poetiske i det enkle og hvordan bruke illustrasjoner for å løfte teksten, uten at de blir barnslige.

Varighet: 1-4 timer, avhengig av antall skriveøvelser

Med: Hanna Bovim Bugge

Passer for: Etablerte forfattere

Å lese for andre

Å formidle handler ikke bare om hva vi formidler, men også hvordan. Veronica Salinas gir tips om alt fra forberedelser og planlegging av lesesituasjonen, til valg av litteratur, oppvarming av kropp og stemme, og mentale forberedelser. Hun deler fra sine erfaringer som formidler, og inspirerer deltagerne til å lese for andre. Foredraget er basert på håndboka «Å lese for andre».

Varighet: Kan tilpasses

Med: Veronica Salinas

Passer for: Leseombud eller andre som formidler bøker

Formidling

– Om formidling
– Forberedelser og planlegging
– Fortellerteknikk
– Ekstra: Nervøsitet, pust og stemme

Kurset inneholder både litt teori og praksis, og det vil være små oppgaver der deltakerne får prøvd sin formidlingsevne. Deltakerne får personlig veiledning og konkrete tilbakemeldinger.

Målet for kurset er:
Å bli tryggere og dyktigere til å formidle, å bli bevisst på kommunikasjon og kroppsspråk og å gi verktøy for å takle ulike forsamlinger og situasjoner.

Varighet: 3 timer

Med: Veronica Salinas

Passer for: alle som leser høyt eller holder foredrag for andre

100-lista

100-lista er en oversikt over de 100 beste bøkene for alle, som er gitt ut de tre siste årene. Bøkene er valgt ut på grunn av leservennlighet og litterær kvalitet. De har godt språk. Fortellinger som engasjerer og trekker leseren med seg. Skrifttypen er tydelig og lesbar, oppsettet er ryddig og det er luft mellom linjene. Flere av bøkene har flotte og inspirerende illustrasjoner.

En av tre voksne sliter med å lese en vanlig tekst. Hver femte elev i den norske skolen sliter med å lese. Det er med andre ord helt normalt å slite med lesing! Denne lista er ment å gjøre veien fra leser til riktig bok både kortere og enklere.

Linn presenterer et utvalg bøker fra lista, og tilpasser gjerne til en bestemt målgruppe eller tema.

Varighet: 1 time

Med: Linn Almén

Passer for: Formidlere av bøker

Bestill kurs

Tone Holmen

Rådgiver

Tone er sekretær og vårt ansikt utad på kontoret. Hun jobber også med biblioteknettverket.

22 54 75 00