Hopp til innhold

Hun er ikke kvinne

«Hun er ikke kvinne» er skrevet av Fatemeh Ekhtesari, som er en nyskapende poetisk stemme både i Norge og Iran.

Diktsamlingen «Hun er ikke kvinne» er en suggererende, leken, rebelsk og tankevekkende diktsamling om kjønn, identitet, samfunn og muligheter. Diktene utforsker og utfordrer den tradisjonelle persiske poesiformen, spiller med og mot det tradisjonelle og det moderne og får oss til å reflektere over hva som er nytt.

Fatemeh Ekhtesari er jordmor, aktivist og poet fra Iran. Hun kom til Norge i 2017. Diktene i «Hun er ikke kvinne» er skrevet på persisk og norsk. Diktsamlingen kom ut på Aschehoug forlag i 2022.

Vi har delt diktsamlingen inn i fire temaer: Kjønn, TradisjonOpprør og Håp. Klassen kan jobbe med alle fire temaene, eller bare ett av dem. Under hvert tema har vi samlet dikt som utforsker temaet, og spørsmål til diktene. Vi har knyttet en flerspråklig oppgave til hvert tema. Oppgavene og spørsmålene finnes også som utskriftsbar PDF.

Nederst på siden finner du filmer og artikler som fungerer godt som inngang til diktene.

Les diktene høyt sammen

Kan noen i klassen persisk? Eller er det noen som har lyst til å oversette et dikt til morsmålet sitt? Lag en høytlesningsstund i klassen, og les diktene på ett eller to språk! Å lese diktene høyt sammen skaper en egen form for samhold og skjerper sansene.

Digitale ressurser til Hun er ikke kvinne

Minidokumentar om arbeidet bak diktene.

Se filmen «TEAM FATEMEH» – bli med inn i arbeidet bak diktene

Hun er ikke kvinne er skrevet på persisk og norsk samtidig. Fatemeh Ekhtesari har vært aktivt med i hele prosessen. Hun har både jobbet med de persiske diktene og de norske gjendiktningene. Hvordan er det mulig at en person kan gjøre alt dette på en gang? Se bakgrunnsfilmen «TEAM FATEMEH», og få et innblikk i metoden bak diktsamlingene i Parallell.

Se informasjonsfilmen Forstå Iran

Kommer – filmen er under utvikling.

Diktopplesninger

"Hun er ikke kvinne" lest av Fatemeh Ekhtesari

"Stemmen din er illegal ..." lest av Fatemeh Ekhtesari

"I dette diktet sover kvinnen tungt..." lest av Fatemeh Ekhtesari

"klikk klikk sier lighteren ..." lest av Fatemeh Ekhtesari