Hopp til innhold

– Lesing kommer ikke av seg selv

– Lesing kommer ikke av seg selv, sa Kristin Ørmen Johnsen, leder i Familie- og kulturkomiteen da hun åpnet utdelingen av Ordknappen 2020.  Leser søker bok gjør en veldig god jobb. Vi må få et forhold til tekst og lesing tidlig. Det er fantastisk å få lov til å dele ut en pris som fokuserer på lesing og leseglede. Ørmen Johnsen delte ut den første prisen i løpet av kvelden, den gikk til Martin Ernstsen for hans tegneserieadapsjon av Knut Hamsun sin Sult.

Prisvinnerne fra venstre: A. Audhild Solberg, Max Estes, Linn T. Sunne, Martin Ernstsen.
Kaia Dahle Nyhus, Gro Dahle, Sunniva Relling Berg og Bjørn Rune Lie var ikke tilstede.

 

– Vi er svært stolte over bredden og ikke minst kvaliteten på bøkene som mottar Ordknappen i år, sa daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig. Vi finner alt fra Martin Ernstsen sin tegneserieadapsjon av Hamsun sin Sult, visuell fortellerkunst som allerede blir omtalt som en moderne klassiker. Til en helt ordfri bok om en flukt fra uregjerlige naturkrefter, grøssere for ungdom og en iskald spenningsbok for barn. Gro Dahle er også blant prismottakerne, med sitt enkle, direkte og poetiske språk skriver hun om å stable et eget selvstendige liv på beina, boken er gjennomillustrert av Kaia Dahle Nyhus. 

Noen av disse bøkene har mottatt andre høythengende priser, og de har blitt oversatt til flere språk. Bøkene som mottar Ordknappen i år er med andre ord helt vanlige bøker som lever gode liv blant andre bøker. Og de likes uavhengig av leseferdigheter. Fellestrekket er at dette er bøker med høy litterær kvalitet.

Musiker Morten Qvenild og skuespiller Thorbjørn Harr satte stemningen med elektronisk musikk kombinert med lesing av Sult av Knut Hamsun.
Forfatterne Linn T. Sunne og A. Audhild Solberg samtalte om grøss og gru, mens tegneserieskaper Max Estes tok oss med på en visuell reise inn i den blå timen med sterke naturkrefter. 

 

Thorbjørn Harr leser utdrag av Sult til musikk av Morten Qvenild. Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok ønsker velkommen og Kristin Ørmen Johnsen åpner utdelingen med kveldens første pris til Martin Ernstsen.
Ordknappenvinner Martin Ernstsen, Eivor Vindenes leser fra Polarnatt, Veronica Salinas leser Kaffehjerte og Max Estes forteller om Flommen.
A. Audhild Solberg og Linn T. Sunne samtaler om Grøss og gru-bøkene.