Hopp til innhold

Kaffehjerte

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus mottar Ordknappen for Kaffehjerte.

«Gro Dahle sitt språk er åpent, lekent, inviterende og inkluderende. Det er enkelt og direkte, og med en poetisk kvalitet som er umiskjennelig «dahlesk».  Teksten rommer mange lag som gir plass til leserens egen medskaping.»

«De uttrykksfulle, naivistiske og vakre illustrasjonene i dus fargepalett skildrer karakterenes følelser med høy presisjon.»

I Kaffehjerte møter leseren Elisabeth som bor hjemme med moren. Dagliglivet går sin gang på jobb og hjemme, med faste rutiner. Hver dag drikker Elisabeth og moren kaffe og ser på TV. Båndene mellom mor og datter er sterke. Samtidig er Elisabeth voksen og vil leve sitt eget liv. Hun har lyst til å få seg en kjæreste, men hvordan blir hun kjæreste med noen? Historien handler om å ta egne valg, om å endelig kunne bestemme selv. Og om å finne kjærligheten. Kanskje. Historien følger Elisabeth sitt liv over en kort periode med store endringer.

Humanistisk og kunsterisk prosjekt
Kaffehjerte er skrevet av Gro Dahle og gjennomillustrert av Kaia Dahle Nyhus. Handlingsforløpet i boka er lett å følge og skildrer hovedpersonens liv tett på over en kort tidsperiode. Gro Dahle sitt språk er åpent, lekent, inviterende og inkluderende. Det er enkelt og direkte, og med en poetisk kvalitet som er umiskjennelig «dahlesk». Teksten rommer mange lag som gir plass til leserens egen medskaping – i alt fra samtaler over kaffekoppen hjemme, til lunsjpauser på jobb og til en herlig, nydelig raus skildring av et første erotisk møte (uten at det blir kleint!). Også i denne utgivelsen viser Gro Dahle sitt humanistiske, kunstneriske prosjekt. Her skriver hun for lesere med kognitive utfordringer, men skaper samtidig en bok som treffer en langt bredere lesekrets.

Illustrasjoner med høy presisjon
Gjennom hele romanen møter leseren Kaia Dale Nyhus sine illustrasjoner, som vart skildrer Elisabeth når hun bryter ut av et trygt hverdagsliv. De uttrykksfulle, naivistiske og vakre illustrasjonene i dus fargepalett skildrer karakterenes følelser med høy presisjon: Usikkerheten, sårheten, spenningen og gleden en gryende forelskelse bærer i seg.

Bokkunstnerne Gro Dale og Kaia Dahle Nyhus har med Kaffehjerte maktet å skape en bok som treffer leseren rett i hjerte.

——-

Gro Dahle
Forfatter og dramatiker og har siden debuten med diktsamlingen Audiens i 1987, vært en av landets mest særegne, produktive og prisbelønte forfatterstemmer både for barn og voksne. Hun har siden debuten langt over 60 utgivelser og dramatiske verk bak seg. Fra 2010 har Gro Dahle så å si årlig vært nominert til den prestisjetunge ALMA-prisen, og i Norge har hun omtrent mottatt alt som er av priser, som Aschehoug-, Cappelen-. Brage-, Teskjekjerring- og Kritikerprisen for å nevne noen. Hun har også vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. I 2019 mottok hun sammen med mannen Svein Nyhus og datteren Kaia Dahle Nyhus Kulturrådets spesialpris, for å behandle vanskelige temaer i bildebøker med høy kunstnerisk kvalitet.

Kaia Dahle Nyhus
En anerkjent og prisbelønt illustratør og bildebokskaper. Hun debuterte som bildebokforfatter i 2014 med Vil du høre en hemmelighet, og mottok for denne NBUs debutantpris Trollkrittet. Dahle Nyhus har siden debuten gitt ut hele åtte egne bildebøker, blant annet Verden sa ja som i 2019 mottok Kritikerprisen. Samarbeidet med moren og forfatteren Gro Dahle utgjør en viktig del av Dahle Nyhus sitt kunstneriske virke, og de to har samarbeidet om åtte bildebøker som har mottatt en rekke priser og utmerkelser nasjonalt og internasjonalt. I 2019 mottok hun med foreldrene Gro Dahle og Svein Nyhus Kulturrådets spesialpris, for å behandle vanskelige temaer i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet.