Hopp til innhold

Sult

Martin Ernstsen mottar Ordknappen 2020 for Sult.

«Visuell fortellerkunst fra øverste hylle.»

«Et verk som står solid på egne kunstneriske ben, og er allerede omtalt som en moderne klassiker.»

Sult er en ambisiøs tegneserieadaptasjon av Hamsun sin klassiker. Som i originalen, møter leseren en ærgjerrig kunstner som er nær ved å bukke under for tilværelsens vilkår. Sult, lengt og et stort uttrykksbehov veksler mellom krystallklare kunstneriske visjoner til nedbrutte erkjennelser og hallusinasjoner. Og oppi alt dette et nærmest euforisk kjærlighetsmøte som også glir inn og ut av virkelighetens rammer.

Martin Ernstsen sin Sult byr leserne på en visuell fortellerkunst fra øverste hylle: 1880-tallets Kristiania portretteres korrekt og detaljert i sepiatoner som tar oss tilbake i tid. Men når hovedpersonens deliriske sultfantasier tar overhånd brytes den naturtro gjengivelsen med surrealisme og visuelle metaforer: Plutselig kan han tre for oss i en komisk liten rund form. Pølser vokser ut av en bondekones blikk, en mann tar en vemmelig fet larves form, Guds pekende finger trykker hovedpersonen ned. Når fornedrelsen blir for stor endrer hovedpersonen form til en hund, eller rett og slett smelter sammen som en snegle i rennesteinen eller går i oppløsning over sidene. Men når kjærlighetstematikken slår inn i fortellingen, eksploderer sidene i farger og vakre drømmefantasier.

Sidekomposisjonen er rik og variert, og tempoet endres med hovedpersonens lunefulle stemningsskifter. Kombinasjonen av naturtro gjengivelse og bruk av visuelle metaforer tar oss tett på hovedpersonens tilværelse som veksler mellom håp og bunnløs fortvilelse. Martin Ernstsen har med sin tegneserieadaptasjon skapt et verk som står solid på egne kunstneriske ben, og er allerede omtalt som en moderne klassiker.

Martin Ernstsen
Martin Ernstsen er tegneserieskaper, illustratør og bildebokskaper. Han har en rekke utgivelser bak seg der han utforsker både bildeboka og tegneseriens uttrykksmuligheter. Tegneserien Eremitt (2012) vant Gull i kategorien tegneserier under Årets vakreste bøker i 2013 og ble oversatt til flere språk. Sult er Ernstsen sitt store gjennombrudd. For denne mottok han den gjeve Brageprisen i åpen klasse og vant Gull i kategorien bøker under Visueltprisen.