Hopp til innhold

Ali Hayder

Ali Hayder er poet, forfatter og journalist fra Mosul i Irak. Fra 2017 til 2019 var han fribyforfatter i en norsk by. Han har skrevet «Lukta av svart» med støtte av Leser søker bok.

Lukta av svart (Aschehoug, 2021)

«Lukta av svart»  handler om en hverdag som blir brutalt annerledes i det IS tar over byen Mosul i Irak. Diktene handler også om å måtte flykte og forsøke å leve videre med minnene i et nytt land. «Lukta av svart» er en diktsamling på både arabisk og norsk, og inngår i serien Parallell.

Parallell er en ny serie med tospeåklige diktbøker skrevet av poeter som bor i Norge, initiert av Leser søker bok og utgitt av Aschehoug forlag.
Dette er ikke vanlige gjendiktninger, men bøker  skrevet fram parallelt på poetens morsmål og norsk. Bak hver bok du leser står det et lag: poeten, minst en oversetter, noen ganger en tolk, en rådgiver fra Leser søker bok og redaktøren.

Arbeidet er todelt: Poetens skrivetid alene, og lagets samarbeid i verksteder. Poeten skriver diktene på sitt morsmål, diktene blir oversatt til norsk, diskutert og redigert i verkstedene. I disse samtalene oppklarer laget gjensidige kulturelle misforståelser og lar de to språkene  påvirke hverandre. Vi arbeider for at diktene skal uttrykke poetens tanker med samme styrke på begge språk.

Målgruppe: Litt å lese
Alder: Voksne

Ali Hayder i Boksøk