Hvordan formidle Bærekraftsbiblioteket?
Vi har gjort formidlingsjobben litt enklere for deg ved å plukke ut de bøkene i Bærekraftsbiblioteket som også passer alle som leser i motvind. De tynne, gode bøkene med spesielt godt lesedriv, har vi samlet her.
I tillegg har vi samlet informasjon, blant annet intervjuer, filmer og podkaster, som kan hjelpe deg med å formidle bøkene til dine lesere.
-
Flommen av Max Estes Mål: 6, 9, 13
– Det som er sikkert er at vi mennesker må skjerpe oss og ta ansvar for den negative påvirkningen vi har på klimaet. Vi må tenke på det faktum at vi ikke er de eneste som lever her på jorda, sa Max Estes i et intervju da boken nettopp hadde kommet. Les hele intervjuet.
Velg denne boken for å få en visuell inngang til det bærekraftsmålet du velger. I Flommen er det nesten ikke tekst, her blir vi presentert for klimautfordringene gjennom illustrasjoner og tegneseriestriper.
Denne boka er skrevet for ungdom, men den treffer bredt i alder. De aller minste kan også ha glede av denne.
Bærekraftsmål: 6, 9 og 13
Forstå behov for rent vann, infrastruktur og klimaendringer. -
Smadra av Brynjulf Jung Tjønn Mål: 3
-Dei første orda som dukka opp i hovudet mitt var «Ho slår», sier Tjønn i et intervju.
Brynjulf Jung Tjønn er en dyktig og reflektert formidler som vi anbefaler å invitere til bokprat. Bruk gjerne arrangementet «Foreldre som sviktar» som inspirasjon. Der snakket Tjønn med forfatter Anders Totland og psykolog Peder Kjøs om hva som skjer når foreldre svikter.
Smadra gir en fin inngang til å snakke om et vanskelig tema. Boka er direkte, usentimental og ærlig. Leseren blir dratt med rett inn i handlingen, vi kommer tett på og det står alltid noe på spill. Det er som om alt står og dirrer gjennom hele leseopplevelsen.
Boka passer best for de eldste leserne i dette prosjektet.
Bærekraftsmål: 3
-
Polarnatt av Sunniva Relling Berg Mål: 16
Sunniva Relling Berg har samarbeidet med en innføringsklasse i forbindelse med denne boka. De hadde skrivekurs og leste manus sammen. Les mer i dette intervjuet.
Det er tydelig at forfatteren kjenner målgruppen hun skriver for. Vi kommer tett innpå karakterene og de oppleves som troverdige. Det er gode miljøskildringer og leseren kjenner kulden og ensomheten som blir beskrevet.
Boka har gode illustrasjoner som støtter teksten. Illustrasjonene bidrar til at vi kommer nærmere på karakterene, samtidig som de gir pauser i leseflyten og sidene blir luftige.
Sunniva Berg Relling samtaler med rådgiver Brit Bildøen i denne podcasten.
Boka passer godt for mellomtrinnet.Bærekraftsmål: 16
Forstå fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner
-
Kvinner i kamp av Marta Breen og Jenny Jordahl Mål: 5
Marta Breen har skrevet flere bøker om feminisme og likestilling. Både alene og sammen med tegneserieskaper Jenny Jordahl. Inviter gjerne Breen til å holde et foredrag, hun er en svært dyktig og erfaren formidler. Her er foredraget Breen holdt om Kvinner i kamp på Litteraturhuset 7. september 2019.
Jordahl og Breen snakker også godt om samspillet tegneserie og tekst.
Denne boka er en god inngang til et omfattende tema. Her blir feminisme og likestilling gjort tilgjengelig ved hjelp av tegneseriestriper og muntlig språk. Les gjerne også 60 damer du skulle ha møtt.
Bærekraftsmål: 5
Forstå likestilling -
Sulten av Veronica Salinas Mål: 2
Sulten er en bildebok som treffer lesere i alle aldre. Boka tar for seg sult, ulikhet og solidaritet på en humoristisk måte. Med dyr som hovedpersoner blir vanskelige tema ufarliggjort. Språket er direkte med mange lag. Her er det stort rom for tolkning. Noe som trolig reddet boka fra den strenge iranske sensurkomiteen, da boka skulle lanseres i Iran. Boka finnes på mange ulike språk og vi har hatt veldig god erfaring med å lese den for barn med et annet morsmål enn norsk. Tips til høytlesning på flere språk.
Forfatter og skuespiller Veronica Salinas er en svært god formidler, inviter henne gjerne på høytlesning, bokprat eller annet arrangement. Her leser hun fra boka.
Bærekraftsmål: 2
-
Nagel av Sigbjørn Lilleeng Mål 13 og 17
«Den beste norske ungdomsserien på lenge», stod det i anmeldelsene av tegneserien Nagel.
Nagel er første bok i en planlagt serie. Dette er spennende science fiction. Etter en storm forsvinner plutselig Nagel. Vennene Brage og Farah må ut i den forbudte skogen å lete etter ham. De lever i en alternativ verden med monstre og forbannelser.
Boka handler om klimaendringene i et fremtidsunivers. Her må ungdommene ta ansvar å redde verden fra klimatrusselen. Teksten har store bokstaver og er tydelig å lese. Flere oppslag er uten tekst. Dette er en kompleks bok om samhold og kampen mot det onde.
-Til oppfølgeren skal jeg legge lista enda høyere, sa Sigbjørn Lilleeng i et intervju.
Bærekraftsmål: 13 og 17
Forstå klimaendringer og viktigheten av samarbeid.
-
Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl Mål: 6, 7 og 13
I Bærekraftsbiblioteket finner du to bøker av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl: Hva er greia med klima og Grønne greier.
De har samarbeidet om flere bøker om klima og miljø. De skriver også i Aftenposten Junior om tematikken. Ole Mathismoen er journalist og Jenny Jordahl er tegneserieskaper og illustratør.
Begge holder gode foredrag om tematikken og er dyktige formidlere til barn og unge.
Bærekraftsmål: 6, 7 og 13
-
Zenobia av Morten Dürr Mål: 16
Dette er en tegneserie som handler om krigen i Syria. Amira sitter i en båt på havet og drømmer om
et land uten soldater. Boka passer godt for lesere på mellomtrinnet og oppover.Bærekraftsmål: 16
-
Jenteboka av Støkken Dahl og Brochmann Mål: 3
Legene Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann er gode til å snakke med unge. De formidler tema som kan være vanskelige og tabubelagte, på en veldig naturlig og kunnskapsrik måte. Bruk dem gjerne i foredrag eller bokprat.
Bærekraftsmål: 3