Hopp til innhold

– Vi knytter oss ikke til noe vi ikke vet noe om

-Jo mer barn lærer om naturen, jo gladere blir de i den og mer får de lyst til å ta vare på den når de blir voksne, forteller journalist og forfatter Ole Mathismoen. Han er gjest i PodKæst og snakker med programleder Fela om klimaproblem, natur og miljø.

Sammen med Jenny Jordahl har Mathismoen skrevet flere bøker om natur og klima for barn og ungdom. To av dem finner du i Boksøk: Grønne greier og Hva er greia med klima? Disse finnes også i Bærekraftsbiblioteket, et bibliotek som inneholder bøker som hjelper barn og ungdom med å forstå bedre planetens utfordringer med fattigdom, ulikheter og klimaendringer.

-Barn og ungdom er en smart gjeng, de er kritiske og åpne for ny kunnskap og har ikke allerede tatt endelige standpunkt til saker, forteller han. Voksne har ofte et ferdig sett med meninger, sånn er ikke barn. Det er rart at klima skal bli et personlig trosspørsmål, voksne tror ikke på klimaendringene. Barn prøver å lese seg opp så godt de kan, og har ofte et mer vitenskapelig grunnlag for standpunktene sine.

I tegneseriebøkene forsøker Jenny Jordahl og Ole Mathismoen å forklare vitenskapen. – Vår oppgave er å ikke fordumme eller forenkle. Barn får mye mer angst av at voksne ikke gjør noe med problemet, enn at de vet noe om det selv.

Klimaendringer og miljøutfordringer er kompliserte tema og bøker om dette kan ofte bli for vanskelige for mange.  Leser søker bok anbefaler bøkene til  Mathismoen og Jordahl fordi kombinasjonen tegneserie og tekst åpner opp tema for mange utrente lesere. Med enkelt språk og humor blir vanskelige ting forklart.

– Jeg skriver mye bedre for voksne nå som jeg har begynt å skrive for barn. Ofte lot jeg vanskelige formuleringer slippe gjennom. Jeg har nok blitt bedre til å skrive enkelt, sier Mathismoen.

I duoens siste bok «Ville greier» kan vi lese om ville dyr og vill natur. Her inviterer de hele naturen til en stor fest! Alle dyrene forteller hva de egentlig mener om oss mennesker. Hvor mye vi ødelegger, hvor teite vi er og hvorfor vi må ta vare på den naturen vi har. Her finner du quizzer og grubletegninger.
Vet du forresten forskjellen på å sove og bare ligge i dvale?

Vi du høre hele samtalen mellom Fela og Ole Mathismoen, eller kanskje du er nysgjerrig på de andre gjestene? Du finner PodKæst på Soundcloud.