Hopp til innhold

Ny podkastserie med Fela, rapperen fra Biblo Tøyen

Du heter ikke “Fela”. Ditt navn er Felipe Orellana. Veldig flott navn! Hvor er du født?

Ja det stemmer, mitt fulle navn er Felipe Orellana Castro. «Fela» er et kallenavn jeg har hatt siden barnehagen, så det har egentlig bare blitt med på reisen siden da. Jeg er født i Santiago, Chile på midten av 80-tallet. Vi kom til Norge i 1989.

Kan du gi oss et bilde av ditt Chile?

Varmt og fuktig. Sitte på en stol i hagen ved gjerdet til huset til besteforeldrene mine. Låse opp porten når tanter eller kusiner tilfeldigvis velger å komme innom for å hilse. Sandaler på vei til butikken på hjørne, som er i garasjen til en nabo noen hus til venstre. Kjøpe tre forskjellige typer loff, noen skiver skinke og noen skiver ost. Ikke ferdig pakket ost, de skjærer skivene for deg, foran deg. TVen som altid er på, som veksler mellom TV Chile nyheter, til dramaserier, eller “ ovelas» som de blir kalt. Den politisk kritiske stemningen som er altid er der når flere samles. Familie. En stor familie. Varmen av den store familien. Alt det er mitt bilde av Chile.

Åh, så flott bilde Fela! Tusen takk! Du blir programleder i en serie med podkaster for ungdom. Vi gleder oss! Hva gleder DU deg mest til?

Det blir kjempespennende å lede noen podkastsamtaler, hvertfall når gjestene er så interessante som de er! Tror jeg kommer til å lære mye og ikke minst bli kjent med fine og kreative individer i denne podkastperioden!

Er det andre ting du gleder deg til høsten?

Oi.. Jeg gleder meg vel mest til å se hvordan alt dette med epidemien kommer til å utspille seg. Jeg gleder meg til å se det fine folket i Amerika få en ny president, jeg gleder meg til å se datteren min vokse seg til å bli en stor og sterk voksen. Jeg gleder meg til å reise på Norgesturne med vår Blokk til Blokk-forestilling til høsten. Gleder meg til nye spennende tider generelt, vil jeg si!

Hva jobber du med for tiden?

For tiden jobber jeg vel med mye forskjellig. Jeg jobber fast på Biblo på Tøyen. Jeg jobber aktivt som skuespiller, går på en del auditions til alt fra film, serier og reklamer. Jobber med min solomusikk, slapp akkurat en ny singel som heter «Null kappe», jobber med bandet mitt «Offentlig sektor». Jobber også endel med vårt nystartede firma «Smile Studio» som gjør alt som finnes av kreativt innhold for SoMe og Youtube. I tillegg skal jeg og en kjent norsk forfatter skrive en serie som jeg ikke kan si så mye om ennå… Ikke minst så er jeg en pappa til en 5-åring, så jeg har nok å holde på med!

Så mye spennende! Vi er så fan av Biblo Tøyen. Kan du fortelle oss om arbeidet ditt der?

Jeg havnet på Biblo ved en tilfeldighet. En god og gammel venn av meg var med fra starten av Biblo, og hjalp meg med å få en fot innafor. Først som frivillig, så ble jeg tilbudt vikarvakter. Som etterhvert førte til en deltidsstilling. Biblo er Norges beste kommunale arbeidsplass vil jeg si. Tittelen vår kalles formidler, vi gjør alt mulig når vi er på jobb på Biblo, alt fra å organisere aktiviteter, anbefale bøker, lage nye kort til nye brukere og generell drift av dagene. Veldig kule og varierte oppgave. Jeg setter så pris på møtene med barna.

Som barn så var jeg veldig fantasifull og veldig overalt hele tiden. Satt aldri stille. Jeg og fantasien var ganske gode venner. Var veldig glad i alt av Roald Dahl for eksempel. Han skapte magiske univers som var perfekt for en fantasifull gutt som meg. Jeg har fått ett annet perspektiv på bøker nå som voksen og er utrolig heldig som får jobbet på ett sted som er fullt av bøker for barn. For at jeg kan skape nysgjerrighet for litteraturen for barna. Utvalget av fantastiske forskjellige univers er vakkert på jobben. Det er jeg glad for, byens beste arbeidsplass.

Du valgte en veldig flott låt til intro og outro av podkasten. Hvilken sang er det?

Så gøy! Takk for det. Ja, den heter «Meg og mine peeps» og er fra mitt siste soloalbum «Ole Brumms vei». Den handler om å komme tilbake med sine gamle venner. Om å gå rett tilbake til de gode, gamle tidene som barndomsvenner.

Så fint navn for albummet!: «Ole Brumms vei». Jeg tenker med en gang på boka: «Tante Ulrikkes vei» og på Zeshan Shakar.

Haha, ja vi skal kartlegge hele Groruddalen, gate for gate. Tittelen til albumet er inspirert av boka til Zeshan Shakar! Egentlig skulle jeg skrive en bok… men det ble til en skive.

Men hva er forskjellene på de gatene?

Ole Brumms vei, da jeg vokste opp hadde du både taggere, gjenger, MC-bander og helt vanlige familier. Det er den onde sidegata til Tante Ulrikkes vei. Eller noe lignende. Et sted som folk fra Stovner frykta litt. Forskjellen, i hvert fall på den tida jeg vokste opp, var ganske stor.

Vi skjønner du liker boka Tante Ulrikkes vei. Kan du nevne tre andre bøker du liker?

Ja, det kan jeg! Bok om sorg av Maria Navarro Skaranger. Nydelig og trist bok! Third Culture Kids av Aon Raza. Fantastisk samling av kreative folk som har kommet sammen for å skrive fine kapitler om det å ha en utenlandsk bakgrunn og det å vokse opp i Norge. Anbefales til alle! Og selvfølgelig: Yahya Hassan av Yahya Hassan. Utrolig sterk diktsamling av en flott dansk dikter!

Og hvilke bøker vil du velge fra Boksøk?

Alle vi skal lage podkast av! For eksempel: Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof, alle bøkene til Ole Mathismoen og Leons Hemmelighet av Tor Fretheim! Det er så fine bøker!

Lansering av podkasten er 27. august 2020 på Deichman Tøyen.