Hopp til innhold

Hvorfor samarbeide?

Motstand, hjelp og heiarop. Fire forfattere gir kjappe svar om hva de tenker har vært bra med å involvere Leser søker bok i bokprosjektene sine.

Linn T. Sunne

Linne T. Sunne har samarbeidet med oss om Grøss og gru-boka «Mareritt».

Flere kan lese boka di. En tekst som er lettere å lese, har potensielt flere lesere enn en vanlig tekst.
• Du skjerper språket ditt. Du blir tvunget til å reflektere over språket ditt på en ny måte, og blir mer bevisst på hvordan du ordlegger deg og hvor viktig det er.
• Du får spredd ordet om boka di. Leser søker bok formidler for boka di i sine kanaler.


Foto: Marius Knutsen

Anders Totland

Anders Totland har samarbeida med oss om «Blindsone» og «Så lenge ingen ser oss».

• Motstand. Mest av alt har samarbeida med Leser søker bok gjeve meg eit (eller to) ekstra sett med kritiske blikk. Det har vore svært nyttig for å sjå korleis boka eg jobba med kunne bli betre – både med tanke på alle dei som les i motvind, men òg for å berre skriva betre.
Hjelp. Motstand er fint, men her fekk eg òg den hjelpa som måtte til for at eg skulle klara å ta prosjekta mine vidare. Ingen kritikk utan forslag til løysing.
Heiarop. Når bøkene først har vore ferdige, har det vore fint å ha ein ekstra liten gjeng med litteraturglade folk som heiar boka og forfattaren fram. Det gjer at ein når ut til fleire lesarar, kan potensielt føra til heilt andre typar oppdrag, og er ikkje minst hyggeleg.


 

Martin Ernstsen

Martin Ernstsen har samarbeidet med oss om tegneserieromanen «Sult».

Jeg har satt veldig pris på den grundige tilbakemeldingen jeg har fått fra Leser søker bok sin konsulent.
Når man jobber på et manus så er det lett å se seg blind på sitt eget arbeid, da er et blikk utenfra gull verdt. Da kommer jeg raskere frem til hva det er som ikke sitter helt som det skal, det får meg til å tenke, og det effektiviserer prosessen med å utvikle manus.

Jeg skriver og tegner med et ønske om å nå ut til så mange som mulig, og samarbeidet med Leser søker bok gjør bøkene mine mer tilgjengelige. De hjelper meg bryte ned noen av barrierene som kan være der for de med lesevansker. Jeg har tidligere vært redd for å måtte inngå kompromiss, men det har vist seg at bøkene mine blir bedre av tilretteleggingen.
Leser søker bok sin støtte fortsetter selv etter at boken er ferdig utgitt, ved at de promoterer og arbeider for at boken skal fortsette å nå ut til leserne. Jeg har følt meg godt ivaretatt og ønsker å fortsette samarbeidet på fremtidige bokprosjekt.


 

Tor Arve Røssland

Tor Arve Røssland har samarbeida med oss om bøker i både Skumring-serien og i Grøss og gru-serien.

Eg har søkt og fått utviklingsstipend for fem tilrettelagte bøker, den første i 2011, og den nyaste i 2021. Dette gjeld bøkene Gamer, Snatch, Dronen og Jegeren i serien «Skumring» på Mangschou forlag, og boka Den tolvte spelaren i serien «Grøss og Gru» på Det norske Samlaget. Alle bøkene er kjappe og spennande bøker for ungdom, kanskje spesielt retta mot gutelesaren – noko som er veldig etterlyst av biblioteka rundt om kring i landet. Og fleire av bøkene får eg stadig vekk spørsmål frå lesarar om, når det nærmar seg innlevering av eit eller forfattarprosjekt, eller bokanalyse. Eg har hatt mange morsomme møter med elevar, der eg turnerer med bøkene i Den kulturelle skulesekken. Eg har laga eigne formidlingsopplegg der eg fokuserer kun på desse bøkene.

Som forfattar har eg lært masse med å tilrettelegge bøkene; om dramaturgi, dialogskriving og korleis gjere mest mogleg ut av kvart einaste ord. Eit utviklingsstipend gir meg litt ekstra tid til å jobbe meir intenst med manusa, og forlag vil nok automatisk bli litt meir interessert dersom boka har fått eit stipend frå Leser søker bok. Så når boka får støtte frå Leser søker bok, vil eg også få ein ekstra redaktør frå dei, som er med på gjere språket endå betre. For meg har dette vore ein ekstremt nyttig prosess, der eg sit igjen med masse kunnskap om korleis skrive lettlest og tilrettelagt.