Hopp til innhold

Ta humor på alvor

Vi trenger humor.  Latter er som en frisk dusj for hjernen! Vi satser på latteren og håper å få flere forfattere som tar humor på alvor med på laget! Barn og unge trenger humor kanskje mer enn noen gang.

Barn og ungdom lever med høye krav, trange rammer, høye forventinger og skremmende framtidsutsikter hver eneste dag. Da kan det å le sammen med noen være det som redder deg når du har det vanskelig. Det oppstår et fellesskap når man ler av noe sammen. Kunsten å le av seg selv er verdens beste mestringsverktøy.

Humor kan være frigjørende, forløsende, oppløftende, bisarr, absurd, grensesprengende og inspirerende. Den kan bringe oss nærmere hverandre, bryte ned murer og bygge broer. Latter får kroppen til å slappe av, pusten til å letne og kortisolnivået til å synke.

Barn og unge fortjener bøker som gjør alt dette.  Derfor satser vi på latteren og håper at mange vil la seg inspirere til å ta humor på alvor. Inspirasjon kan du finne i vår søketjeneste Boksøk.
Liv Marit Weberg, Kim Fupz Aakeson, Harald Nortun, Erlend Loe, Roald Dahl, Janne Stigen Drangsholt og Øyvind Torseter er alle representert der. Vi ønsker oss mange flere slike forfattere på laget! 

 

HARALD NORTUN/BLÅ FLAGGERMUS

«Blå flaggermus» er en klok og morsom bok om Sander, en vanlig gutt som snart skal begynne i sjuende klasse. Han bor sammen med mora si og henger med bestevennen Thomas. Det han ønsker seg mest i verden er en mobiltelefon, men moren har ikke råd. 

Nortun har skapt en nyansert og troverdig karakter, en gutt med bekymringer, drømmer, fantasier og følelser. Sander sine skarpe, morsomme observasjoner og kreative påfunn kaller ofte på latteren. Det er lett å kjenne seg igjen i ham og humoren treffer målgruppen perfekt (også meg som er voksen). Boka kan også passe for lesere på ungdomsskolen.

ØYVIND TORSETER/MULANOSAURUS REX

Torseters serie om «Mulegutten» er kjent for mange. I «Mulanosaurus Rex» har Mulegutten fått jobb på Naturhistorisk museum og dermed også ansvar for å trekke publikum med spennende utstillinger slik hans forgjenger fikk så fint til. Det går ikke så bra og Mulegutten blir tungsindig og redd for å miste jobben.  Så dukker den dustete presidenten opp med et uvanlig oppdrag.

Torseters humor funker på flere nivåer, både for barn og voksne. Han får frem ulike nyanser med sine detaljerte og uttrykksfulle tegninger, morsomme typer, politisk satire og samfunnskritikk. Dette er gøy og tankevekkende! 

LIV MARIT WEBERG/DET ER HELDIGVIS INGEN SOM TRENGER MEG

Denne boka er som en film av Kaurismäki, tragisk og morsom på en gang. Hovedpersonen har ikke engang et navn. Hun er «jeg», et jeg som strever med å like seg selv og andre. Hun finner ikke sin plass i livet, men flyter hjelpeløst rundt i håp om å dulte borti noe som gir mening. Så langt uten hell. Et kurs i regi av Mogens Stern, ekspert på selvutvikling, fører dessverre heller ikke til så mye. Heldigvis dukker Yasmin opp. Da begynner det i hvert fall å skje ting. Etter hvert skjer det ting som kanskje kan tolkes positivt, men ikke så veldig. Det gjelder å ikke glede seg for mye på forskudd. «Det er heldigvis ingen som trenger meg» er en mørk fortelling full av absurde episoder og pinligheter. Anbefales for ungdom.