Hopp til innhold

En bok som betyr noe

Kjære forfatter, illustratør og serieskaper. Kjære alle dere som lager bøker.
Husker du sist du gledet deg over en god bok?
En bok som var så spennende at du bare måtte lese en side til, selv om klokka fortalte at det var for sent allerede og øynene svei. Eller en bok med et språk som vekket tankene dine, fikk deg til å tenke annerledes, videre og mer. Eller en bok som fikk deg til å le? En virkelig tullete bok, som du fikk lyst til å lese høyt fra og dele med vennene dine?

Forside Smadra

For ikke lenge siden sa en lærer på barneskolen til meg: «Jeg vet ikke akkurat hvorfor det er sånn, men vi ser det igjen og igjen. De elevene som leser, får til mer. Det er nesten magisk. Hva de leser, betyr ikke så mye, men at de leser, har enorm effekt.» 

Forskning viser det samme: Barn og unge som leser, har større sjanse til å lykkes, både på skolen, i arbeidslivet og i livet generelt. Forskning viser også at barn og unge som leser skjønn- og faglitteratur, gjerne på fritiden, øker ordforrådet, lesegleden og leseforståelsen.  

Til alle dere som utvikler bøker: La oss ta det inn over oss. Vi lever i et tekstbasert samfunn, der evnen til å tilegne seg kunnskap og dybdeinformasjon har enorm betydning. Og: Den som øker ordforrådet øker også evnen til å gjøre egne tanker om til ord, delta i debatter, ta ansvar og ta plass, og gjøre seg selv til en synlig aktør i den verden vi skaper sammen. 

Se for deg følgende utfordring: Du er et barn med dysleksi. Det er ikke din feil. Dysleksi er medfødt, det vet vi heldigvis nå. Men når alle de andre i klassen leser tjukke bøker, og du er den eneste som fortsatt strever med den boka de andre mestret for to klassetrinn siden, er det lett å føle seg utenfor. 

Eller du er en ungdom som har bodd i Norge i fire år. Du kan ganske mye norsk, men ikke nok til å lese de bøkene alle andre i klassen blir tilbudt. Og i bøkene de ber deg lese, finnes det ikke noe språk for det du erfarer, ingenting du kjenner deg igjen i. 

Kjære forfatter, illustratør og serieskaper. Det finnes barn og ungdom der ute som ikke har bøker. Som ikke erfarer å lese en bok som overrasker, eller får dem til å le høyt, gjerne sammen med de andre i klassen. 

De bøkene finnes ikke. Ikke enda. Vil du gjøre noe med det? 

Søk støtte hos Leser søker bok! Sammen kan vi åpne dører til bøkene, og slippe flere inn.