Hopp til innhold

Brageprisen 2021 til «Søstre- min historie etter Utøya»

«Selv om dette er Cathrine sin historie, er det en historie som angår oss alle,» står det i juryen sin begrunnelse for tildelingen av Brageprisen 2021 for «Søstre- min historie etter Utøya» av Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie.

Det er nesten ti år siden forfatter Di Fiore svingte inn på gårdsplassen til Trønnes Lie i Halden for å starte bokprosjektet «Søstre». Det er Di Fiore som gjengir Cathrine sin versjon av hendelsene på Utøya og hvordan livet hennes endret seg etter 22. juli 2011. I følge juryen gjør hun det på en «særdeles imponerende og respektfull måte».

I løpet av årene som gikk, var det ingen selvfølge at det skulle bli bok. Det var mye arbeid og mye material å dukke ned i. Historiene skulle velges, stoffet struktureres  og de skulle finne den rette fortellerstemmen. I tillegg bøy livet på andre utfordringer for dem begge.

Juryen fremhever spesielt utvalget av hendelsene og scenene i begrunnelsen sin: «Gjennom utvalgte scener framheves samhold og nærhet, frykt, kaos og redsel, og ikke minst sorgen, savnet og alle de vanskelige tankene i tida». Juryen roser også boka for å skape rom for lesernes egne tanker og refleksjoner.

Boka er skrevet av Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie, og vant i kategorien Åpen klasse -sakprosa for barn og unge. Boka er gitt ut av Vigmostad & Bjørke med støtte av Leser søker bok.