Hopp til innhold

Leselyst for ungdom

«En gavepakke av et opplegg», var reaksjonen til norsklæreren som fikk presentert det nye formidlingsprosjektet for elever i videregående skole.  Sammen med Deichman Tøyen vil Leser søker bok vekke leselysten hos ungdom med bøker fra Boksøk, forfatterbesøk, høytlesing og dialog. Som bonusmateriale får lærere og elever tilgang på podkaster og anbefalingsfilmer som skal gjøre veien fra leser til bok både kortere og mindre humpete.

Opplegget består av å bruke bøker fra Boksøk, starte med høytlesing sammen med elevene og avslutte økten med spørsmål. Spørsmålene har ingen riktige svar. Her er det samtalen og de individuelle refleksjonene som er i fokus: Hva gjør litteraturen med deg?  Det skal være noe for alle, både for de elevene som vil reflektere og utdype, og de elevene som trenger mer veiledning og konkrete spørsmål. Foreløpig er det laget spørsmål til disse tre bøkene:

 

Her finner du spørsmålene og opplegget knyttet til de tre bøkene. 

Kongsskogen skole

En del av prosjektet er å gi elevene et forfatterbesøk. Kongsskogen skole i Oslo var førstemann ut i prosjektet og elvene fikk besøk av tegneserieskaper og Brageprisvinner Martin Ernstsen med «Sult». Ernstsen fortalte om prosessen fra roman til tegneserie og viste elevene både skisser og illustrasjoner fra arbeidet. Han fortalte også om det tidkrevende arbeidet som gjorde at han selv nærmest ble transformert til sin egen hovedperson og måtte gå sulten i Oslos gater. Etter foredraget ble det åpnet opp for dialog og samtale, og temaet fattigdom ga rom for refleksjoner og deling av erfaringer. 

Inkluderende formidling

Ved å bruke bøker som er tilgjengelig i Boksøk, blir alle elevene i klassen inkludert i det samme opplegget. Bøkene som er valgt til prosjektet har kvaliteter som også passer lesere som synes lesing er strevsomt.

Dette formidlingsprosjektet kan fritt brukes av skoler og bibliotek. Leser søker bok kan være behjelpelige med å finne andre bøker/forfattere/ tema dersom det er ønskelig. Ønsker du besøk av en forfatter i forbindelse med opplegget må du dekke honorar selv, men vi kan hjelpe med å videreformidle kontakt.

Formidlingsopplegget inneholder:

  • Liste over podkaster og og aktuelle bøker
  • Informasjon om bøkene og hvilke kvaliteter de har som gjør dem egnet for lesere som strever
  • Forslag til spørsmål og aktiviteter

 

Fra venstre: Bjørn Tore Grøntvedt, bibliotekar ved Deichman Tøyen, Martin Ernstsen, tegneserieskaper og Veronica Salinas, rådgiver Leser søker bok.

Bonusmateriale

Til dette opplegget har vi laget bonusmateriale i form av bokanbefalingsfilmer og podkaster. Alt for å gjøre veien fra bok til leser enda kortere. Og for å hjelpe lærere og bibliotekarer med formidlingsarbeidet.

Programleder for podkasten er Felipe Orellana, han inviterer en ny gjest i hver episode. I filmene benytter vi både rollemodeller, forfattere og lesere som anbefaler en bok fra Boksøk som har gjort ekstra inntrykk, og forteller om hvorfor lesing og litteratur er viktig for dem.