Hopp til innhold

Boktips: En rystende og realistisk roman om mennesker på flukt

Bjørn Sortland har skrevet en bok som dessverre alltid vil være aktuell, om krigens og fluktens hverdag.

Romanen «Hver morgen dypper min søster brystene i isvann for å bli pen» er skrevet av Bjørn Sortland og utgitt på Piggsvin forlag i 2017. Bak denne lange tittelen ligger det en fortelling om krig og flukt sett gjennom øynene til 14 år gamle Miriam.

Miriam bor i Homs i Syria og er forelsket i Nizar. Året er 2011. Det er Nizar som fyller tankene hennes sammen med alle de små og store tingene som 14 år gamle jenter er opptatt av, helt til alt brått endrer seg. Krigen kommer til Homs, og en dag kommer pappa hjem med nye pass til alle. Familien bestemmer seg for å flykte.

Tre år senere møter vi Miriam igjen i Aleppo. Storesøsteren og foreldrene er døde. Sammen med lillebror Luka bor hun på en madrass i en utbombet kjeller. Utenfor er byen full av utmagrede mennesker og ødelagte hus. Det ligger lik i gatene. Vi må dra, sier Miriam.

Dette er begynnelsen på en lang flukt mot nord. En reise hvor Miriam både skal passe på seg selv og på Luka. Ingen er til å stole på, grensene er nesten umulige å krysse, og det finnes ingen nåde. Ikke en gang for lille Luka.

Dette er en tekst uten store fakter. Den beskriver krigens og fluktens hverdag. Menneskene er ikke kunnskapsløse, hjelpeløse eller nødvendigvis onde. De kjemper for å overleve i en nådeløs tid.

Om Miriam noen gang kommer fram til et fredelig sted langt mot nord, får vi ikke vite. Hennes verden forblir farlig og usikker. Som lesere kan vi bare håpe og tro at det går bra.

Dette er vond lesing, men også nødvendig. Det finnes så mange virkelige Miriamer der ute som kjemper hver dag for å overleve og som ofte ikke gjør det.

Bjørn Sortland har skrevet en bok som dessverre alltid vil være aktuell, og oppleves som spesielt relevant akkurat nå.

Boka kan formidles til ungdom og også til unge voksne.