Hopp til innhold

Bærekraftsbiblioteket mål 13: Stoppe klimaendringene

Mennesker ødelegger klimaet med måten vi lever på.  Det blir varmere vær, polene smelter og havet stiger. Samtidig blir naturkatastrofer og ekstremvær vanligere. Det er de fattigste landene som rammes hardest. Alle land må jobbe sammen for å slippe ut mindre klimagasser. I tillegg må vi hjelpe de landene som blir skadet av klimaendringene.

Noen av bøkene i biblioteket
Foto: Niklas R. Lello
  •  Sigbjørn Lilleeng. 2018. Nagel. Jippi. Støttet av Leser søker bok
  • Estes, Max. 2019. Flommen. Cappelen Damm. Støttet av Leser søker bok
  • Grøtan, Teresa. 2018. Før øya synker. Gyldendal
  • Nyhus, Kaia Dahle. 2018. Verden sa ja. Cappelen Damm
  • Mathismoen, Ole og Jenny Jordahl. 2019. Hva er greia med klima? Ena
  • Lillegraven, Ruth. 2020.  Dei svarte svanane. Samlaget
  • Horst, Mark. Palmer på Nordpolen. Spartacus
  • Svingen, Arne. 2018. En himmel full av skyer. Gyldendal
  • Flatland, Erika. 2017. Vinterkrigen. Cappelen Damm
  • Osland, Erna og Per Ragnar Møkleby. 2015. Når det regnar i Afrika. Samlaget

Hvordan formidle Bærekraftsbiblioteket?

Formidlingstips, intervjuer, podcaster og filmsnutter

Leser søker bok anbefaler

Om oss

Nagel er en spennende science fiction tegneserie. Etter en storm forsvinner plutselig Nagel. Vennene Brage og Farah må ut i den forbudte skogen å lete etter ham. De lever i en alternativ verden med monstre og forbannelser. En gammel krig er i ferd med å starte igjen.

Boken handler om klimaendringene i et fremtidsunivers. Her må ungdommene ta ansvar å redde verden fra klimatrusselen. Teksten har store bokstaver og er tydelig å lese. Flere oppslag er uten tekst.

verden sa ja

Kortversjonen av verdens og vår begynnelse: Fortellingen begynner med de aller første tegn til liv. Så kom fiskene og de første dyra. Apene kom, og så kom vi. Fortellingen fortsetter helt fram til i dag, men hva skjer nå? Hvor skal vi videre?

Boka har lite tekst og en tydelig font. Setningene er
korte og det er mye luft mellom dem. Illustrasjonene
går over hele oppslaget.

 

Flommen forside

Det er storm og den store flommen kommer. Mannen må rømme med hunden sin Aiko.  Aiko blir skremt av uværet, og de flykter  inn i skogen. Det blir en kamp mot naturkreftene.

Boken er en estetisk reise i nyansen blå. Blå er den gjennomgående fargen på alle oppslagene. Dette er en tegneserie som blir  fortalt med få og tydelige bilder.  Det er få sceneskifter og nesten ingen tekst. Stilen er tydelig og tar leseren tett på de brutale naturkreftene. Denne boka kan gi en annerledes leseopplevelse,  ettersom det er mer et møte med farger og stemninger enn mye handling.

 

før øya synker

Ungdom fra ulike kontinenter forteller om hvordan klimaendringene påvirker livene og hjemstedene deres. Boka har et luftig og ryddig layout med fargerike fotografier.

Forside: Hva er greia med klima?

Jenny og Ole tar deg med i farkosten sin Naut og forklarer deg
alt som er verdt å vite om klima. Naut kan gå til havs og til vanns
og kan også reise i tid. Med et enkelt språk og fine tegninger forklarer de hvordan naturen fungerer og hvordan mennesker påvirker den. Boka formidler kunnskap på en god og enkel måte.

Klassisk detektivserie om tre vener som skal redde jorda. Dei finn olje i vatnet. Er det tilfeldig eller har nokon helt olje der med vilje? Klassekompisane tek saka. Boka inneheld ein bonusdel med miljøefakta frå Ole Mathismoen.