Hopp til innhold

Sult nominert til Brageprisen

I dag ble de nominerte til Brageprisen 2019 offentliggjort på et arrangement på Deichmanske hovedbibliotek.

Blant de nominerte i Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn, finner vi ingen ringere enn Martin Ernstsen og boka Sult, gitt ut på Minuskel forlag.

Tegneserieadapsjonen av Hamsuns klassiker utkom tidligere i år, og utgivelsen er støttet av Leser søker bok. Gratulerer, Martin!

Sult ble lansert på tysk under Bokmessen i Frankfurt nylig, og har fått strålende anmeldelser i norsk presse.

«Kan bli en ny klassiker», skrev Dagbladet og trillet terningkast 6. «Den bør bli hans definitive gjennombrudd.»

Prosa var like begeistret: «Om tegningene er imponerende, er det likevel Ernstsens formidling av historien og den fortellerevnen han legger for dagen, som virkelig gjør Sult til noe spesielt.»

Videre skriver de:

«Ernstsen har nok gjort ungdomsskolelærere og andre Hamsun-formidlere en tjeneste ved å forsyne motvillige attenhundretallsromanlesere med en versjon der øyet lettere kan gli fra side til side, uten at leseren går glipp av noen mening på veien – heller tvert i mot.»


sult cover

I Bragejuryens begrunnelse kan vi lese følgende:

Å skulle oversette en velkjent klassiker til et nytt format, krever mot og dyktighet. Martin Ernstsen viser begge deler i sin tegnede versjon av Knut Hamsuns Sult. I 1890-tallets Kristiania, «denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den» møter vi en stadig mer desperat og sulten forfatter på jakt etter jobb, anerkjennelse, mat og kjærlighet. Skildringene av hovedpersonens liv er gjort med et dypt alvor, men samtidig er humoren aldri langt unna. I denne boken utnyttes tegneseriemediet til sitt fulle.

Martin Ernstsen veksler mellom tidsriktige miljøskildringer fra Kristiania til fargerike feberfantasier i mer surrealistisk utrykk. Som møtet med Ylajali stående foran en solgul måne eller Guds tunge pekefinger mot en utslitt og nedbrutt hovedperson. De ulike scenene holdes likevel innenfor samme univers gjennom et bevisst formspråk. Martin Ernstsens tegneserie er et ambisiøst prosjekt som står solid på egne ben. Den vil gi nye og gamle lesere av Knut Hamsuns klassiker en unik og særegen leseropplevelse, og markerer seg som et solid tilskudd til norsk tegneseriekunst.

Brageprisen 2019 deles ut i fire kategorier:

Skjønnlitteratur
Sakprosa
Barne- og ungdomslitteratur
Åpen klasse: Bildebøker for voksne og barn

Vinnerne offentliggjøres 21. november.

Les vårt intervju med Martin Ernstsen om arbeidet med «Sult»