Hopp til innhold

Jenta som ville redde bøkene – en forestilling

«Jenta som ville redde bøkene» av Klaus Hagerup og Lisa Aisato har blitt en forestilling med musikk. For noen kan veien inn til litteraturen være å få presentert bøkene ved høytlesning eller skuespill. Fortellerne Kristine Haugland og Marianne Sundås, og musiker Sofie Mortvedt har reist rundt med forestillingen.

Foto: Nikolaj Blegvad

Anna som ville redde alle bøkene

Et bibliotek kan være et magisk sted, fullt av fantastiske, morsomme og spennende bøker. Anna elsker bøker, og derfor er bibliotekaren fru Monsen en av hennes aller beste venner. Og dem hun leser om i bøkene, blir også vennene hennes. Men en dag forteller fru Monsen sannheten om hva som skjer med bøkene som ingen låner: De havner i den mørke kjelleren og blir kastet. Det er ikke til å tro. Og hva vil skje med dem som bor inni bøkene da?

Anna forstår at hun må gjøre noe – hun må redde bøkene!



Vi har snakket med skuespiller Kristine om hvordan de har jobbet med boka, og hun fremhevet spesielt tematikken.

«Anna er for eksempel redd for å bli gammel, dø og bli borte for alltid. Redd for hva som skal skje i fremtiden. I disse tider går både voksne og barn og er mer eller mindre bekymra for fremtida vår. Personlig har jeg vært redd og motløs i møte med klimakrise og naturtap og passive politikere.

«Jenta som ville redde bøkene» gav meg faktisk et godt og nytt perspektiv. Jeg tenker mer som henne på slutten av boka, nemlig at noe fantastisk kan skje. Det er stort å ha slike gode fortellinger i livene våre. Intet mindre.»

Fra bok til scene

Lørdag 7. september satte Leser søker bok opp forestillingen på Litteraturhuset i Oslo, og senere har de tre reist rundt på bibliotek og fremført. Kristine forteller:

«Vi har arbeidet masse med å tilgjengeliggjøre boka. Når vi nå satte den opp på en scene med musikk, stilles andre krav til teksten. Det er nå mange stemninger og motivasjoner som er tydeligere og mer umiddelbart tilgjengelig for publikum. Vi håper og tror dette gir leselyst og kanskje inspirasjon til å leke seg med stemmer og stemninger, med det muntlige i teksten.»



– Jeg vet det, sa Anna. – Vi må sørge for at bøkene blir lest.
Det er den eneste måten å holde dem levende på.
– Det er sant, sa fru Monsen. – Men da må noen låne dem.
– Jeg kan låne dem, sa Anna.
Fru Monsen nikket.
– Det var en god idé. Men det er ganske mange bøker.

Forestillingen «Jenta som ville redde bøkene» er utviklet og produsert av Litteraturhuset, og ble første gang vist som skoleforestilling for 1. og 2. trinn på Litteraturhuset i Oslo april 2018. Fortellere Kristine Haugland og Marianne Sundås, og musiker Sofie Mortvedt har senere reist rundt med forestillingen som en del av #Bokåret2019. «Jenta som ville redde bøkene» kan settes opp stort – som på Litteraturhuset i Oslo, eller smått – på et mindre bibliotek.