Hopp til innhold

Inga H. Sætre og Sigbjørn Lilleeng premiert med gull og diplom i «Årets vakreste Bøker»

I går kastet Grafill glans over den visuelle litteraturen og bøkenes formgivere under prisutdelingen «Årets vakreste bøker» 2022. Inga H. Sætre og Sigbjørn Lilleeng ble begge hedret med priser for «Ring hvis det er noe» og «Inntrenger». Begge bøkene er gitt ut av Forlaget Vigmostad & Bjørke / Ena og er støttet av Leser søker bok.

 

Foto: Inga H. Sætre

«Poesi i hver strek»
Inga H. Sætre vant gull i kategorien «Skjønnlitteratur – barn og ungdom» for diktsamlingen, «Ring hvis det er noe», skrevet av Åse Ombustvedt.

Om boka skriver juryen:
«Det er noe innbitt med jenta som stirrer på oss på forsiden, og i kombinasjon med tittelen blir uttrykket hjerterått og ekte. Illustratørens enkle strek viser en upolert og ærlig hverdag, som treffer oss midt i magen. Forsidens balanserte samspill mellom tekst og illustrasjon fortsetter boka igjennom, hvor de veksler på å ha den ledende, fortellende stemmen. Aldri i ubalanse, alltid gjensidig forsterkende. Dette er poesi, i hver en strek».

 

 

«Spennende, fengende og uhyggelig!»
For tegneserieadapsjonen av Bing & Bringsværds «Inntrenger» mottok Sigbjørn Lilleeng diplom i kategorien «Tegneserie».

Juryen begrunner diplomet slik:
«Ekstremt stilsikker bok som er filmatisk fortalt, deler av den ser nesten animert ut. Boken har et nostalgisk uttrykk, som lener seg på sci fi-genrens stiluttrykk. Tematikken er uhyggelig, og flørter med dagens AI-teknologi, den er dagsaktuell til tross for at den bygger på et manus fra 1970-tallet. Spennende, fengende og uhyggelig!»

 

Les mer om «Ring hvis det er noe» og «Inntrenger» i Boksøk.

«Ring hvis det er noe» og «Inntrenger» er to av titlene i vårt Leselystprosjekt Boksøk for ungdom. Les mer om det her!

 

Boksøk og 100-lista
Flere av titlene som vant priser under «Årets vakreste Bøker»  2022 ligger i vår søketjeneste Boksøk. I Boksøk finnes bøker som på ulike måter er tilpasset alle som leser i motvind.

I kategorien «Skjønnlitteratur – Bildebok» fikk Ragnar Aalbu sølv for «Georg er borte», og Øyvind Torseter og Elisabeth Vold Bjone fikk diplom for Mulanosaurus Rex».

Øyvind Torseter fikk nok et diplom denne kvelden, for «Bror min» i kategorien «Bokomslag – Barn».

I kategorien «Sakprosa – Barn og ungdom» fikk Magnhild Winsnes sølv for «Gutteboka» og Anna Fiske og Elisabeth Vold Bjone fikk diplom for «Hvordan er det å være voksen?».

Både Lene Ask og Nora Dåsnes fikk priser i kategorien «Tegneserier». Lene Ask fikk diplom for «O bli hos meg» og Nora Dåsnes fikk sølv for «Ubesvart anrop».

Jørgen Brynhildsvoll ble hedret med Gull i kategorien «Bokomslag – Ungdom» for «Litt redd, bare».

Les alle juryens begrunnelser her.

 

Disse bøkene finner du også på 100-lista. 100-lista er vår gavepakke til alle som leser i motvind – til formidlere, bibliotekarer, lærere og foresatte som synes det er vanskelig å orientere seg i bokskattekista. Her har vi samlet de beste bøkene for alle, utgitt de siste tre årene!