Hopp til innhold

Gode bøker for flere voksne

Visste du at en av tre voksne sliter med å lese en vanlig tekst? En gang i året lyser Leser søker bok ut støtte til alle som vil skrive for utrente lesere.

Tenk litt på det: En tredjedel av alle potensielle lesere der ute får ikke nødvendigvis lest den litteraturen du skaper.
Ikke fordi de ikke vil, men fordi boka byr på hindringer. Hindringer som bokutvikleren ofte ikke er bevisst på, og som kan løses dersom du vet om dem.

Du som skriver. Du som er illustratør. Du som skaper tegneserier. Det er deg vi ønsker søknader fra. Hva ville du selv gjort, hvis du elsket gode historier, men sleit med å lese? Hva kan du gjøre for å senke terskelen? 

Forside Sult

Forestill deg at du skriver for en voksen person som er relativt lik deg selv, men med en forskjell: Lesing er vanskelig. Det har aldri blitt sånn at du bare flyter gjennom ordene, glemmer at du leser, bare er inne i det som blir lest. Hva slags bok lager du da?

Forestill deg at du skriver for en ung mann eller kvinne i 20-årene. Legg til at du er ny i dette landet og ikke snakker flytende norsk ennå. Språket er nytt, kulturen er ny, men du vil lese. Du er voksen, og vil lese bøker for voksne, bøker som angår deg. Hva slags bok lager du da?  

Å skape bøker som også kan leses av voksne med leseutfordringer, krever kunstnere som virkelig kan faget sitt. Er det lett å skrive enkelt? Forfattere, illustratører og tegneserieskapere som samarbeider med oss, forteller ofte at å arbeide fram disse bøkene, var vanskeligere enn de trodde. Men også at det var mye mer utviklende, inspirerende og endrende enn de hadde forestilt seg. At det var verdt alt arbeidet, fordi det løfter prosjektene kunstnerisk å måtte jobbe med motstand.

Voksne som sliter med å lese, vil lese den samme kvalitetslitteraturen som alle andre. De bokprosjektene vi støtter, lages av erfarne forfattere, illustratører og serieskapere. De gis ut på vanlig måte, på helt vanlige forlag.  Drivkraften bak alle de prosjektene vi støtter, er at det skal være litteratur av høy kvalitet, skapt av ambisiøse forfattere, illustratører og tegneserieskapere i tett samarbeid med en god redaktør og en rådgiver i Leser søker bok. Det er vanskelig å lage gode bøker innenfor rammene, positivt vanskelig, og kanskje noe du ikke har gjort før. Men nettopp derfor er det aldri kjedelig.

 

Hanna Bovim Bugge

Hanna Bovim Bugge

Rådgiver

Hanna arbeider med å utvikle bøker i samarbeid med forfattere, illustratører og forleggere. Hun arbeider også med å utvikle leselystprosjekter for skole og voksenopplæring.

489 95 892