Hopp til innhold

– Et resultat av frustrasjon over vanskelige sybøker

Ingrid Vik Lysne er aktuell med syboka «Sy med Ingrid og Ingrid», som hun har skrevet med Ingrid Bergtun. Det er en enkel sybok med fokus på gjenbruk. Mange kjenner kanskje Ingrid fra Symesterskapet på NRK, eller fra denne filmen hvor hun anbefaler Martin Ernstsen sin tegneserieversjon av klassikeren Sult.

Gratulerer med bok! Vi på kontoret er svært begeistra! Den har inspirerende og morsomme oppskrifter! De er så godt forklarte at til og med vi som ikke syr, tror vi kan klare å lage noen plagg.
Takk! Så bra! Det blir jeg glad for å høre. Målet har vært at boken skal være enkel å forstå. Vi vil at den skal inspirere noen til å begynne på sitt første syprosjekt. Boka er et resultat av en frustrasjon over andre sybøker, som ofte har et veldig komplisert språk, med oppskrifter som krever mye forhåndskunnskap og som bruker mønstre du må skaffe andre steder.

Veiledningene i vår bok har et enkelt språk og vi har jobbet mye med bilde og tekst. Mange sybøker viser bare bilder av de mest kompliserte delene i oppskriftene, vi viser hele fremgangsmåten. Sånn blir alle trinnene tydelige og du får en grundig veiledning. Dette skal også være oppskrifter for deg som ikke kan så mye om sying fra før. Vi har tenkt mye på leseren, boka skal være brukervennlig og du skal få lyst til å sy deg et plagg.

Mange har en voksende bunke med klær hjemme og tenker «denne kan jeg jo fikse på» eller «dette hullet syr jeg bare», men det blir med tanken og bunken vokser. Kjenner du deg igjen? Hva er tipset for å faktisk gjøre noe med den bunken?
Hvis du vil gjøre bunken mindre, sett av en kveld eller flere til å bare fikse klær! Sy sammen med noen. Gjør det til en sosial greie. I boka har vi et fokus på gjenbruk. Tekstilindustrien er blant de aller mest forurensende industriene. Jeg er opptatt av å lage noe av ting som folk ikke vil ha lenger, i stedet å kjøpe nytt. Det bugner over av klær på loppemarked eller på loftene til folk, som kan bli til noe nytt og fint.

Vi er glad for at du likte tegneserieversjonen av Sult. Du sier at du tenkte at klassikere er så kjedelige, er det et traume fra norskfaget?
Det var kanskje litt urettferdig. Men når jeg tenker på klassikere, tenker jeg på gamle bøker med et vanskelig språk og en historie som det er vanskelig å henge med på. Og så har de kanskje blitt klassikere fordi de har en dypere mening, men den kan være vanskelig å forstå. Jeg ble derfor veldig positivt overrasket over Sult! Jeg ble skikkelig revet med i den historien. Tegneseriestripene gjorde at jeg levde meg inn i boka.
(Foto: Plan-B)

Hva leste du som barn og ungdom?
Som barn elsket jeg Tzatziki-bøkene og hele Harry Potter-serien. Da jeg ble eldre, likte jeg veldig godt Lars Saabye Christensen. Jeg liker å lese og holder alltid på med en bok. Men det er sying og håndarbeid som jeg alltid har brukt mest tid på, bøker er noe jeg har lest på stranda eller sånn. Nå leser jeg Søsterklokkene av Lars Mytting. 

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger i gave?
Jeg har kanskje ikke gitt den i gave, men den jeg har lånt bort flest ganger er Stille av Susain Cain. Endelig er det en bok som snakker om styrken av å være introvert. Det er liksom alltid de ekstroverte sine egenskaper som er viktige, de blir trukket frem som styrker i stillingsannonser og sånn. Jeg liker at boka både viser hverdagslige situasjoner og eksperimenter. Den har en fin blanding av forskning og dagligliv. 

Hvis du skal være med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine, hva blir underholdningen og hva serverer du?
Oj, den var vanskelig…  Jeg ville ha valgt Abid Raja, han er er festlig! Og Emilie Nicolas fordi jeg elsker musikken hennes. Og så Nissa fra Julemorgen, fordi jeg lurer på hvor han er i livet. Hvor ble han av? Jeg serverer spaghetti bolognese som jeg lager selv. Og underholdningen skal være å lage noe sammen. Alle skal samarbeide om å lage et kostyme!