Hopp til innhold

Å lese for mennesker med demens

Mange leseombud leser for mennesker med demens, og Veronica har samlet noen konkrete tips. Nederst i artikkelen finner du også vårt podkastepisode som handler om alders- og demensvennlig bibliotek.

Fotograf: Nikolaj Blegvad

Hva kan jeg lese for folk med demens?

Vi vet av erfaring at personer med demens kan få problemer med å forstå meningen med ord og setninger, eller med å finne de rette ordene, etterhvert som sykdommen utvikler seg. Det kan bli vanskelig å holde tråden og flyten i samtalen, noe som kan bli frustrerende for den som leser og den som blir lest for. Men at demensen varierer i grad og alder.

Leseombud og bibliotekarer rundt i landet leser dikt, bøker som har fotografier eller lokale historier som pleier å være fine for denne gruppen. Å synge er også flott! Så sangbøker kan leses for denne gruppen. De leser først sangene som dikt og deretter kan de synge sammen. Et flinkt leseombud fra Eidsvoll fortalte oss at hun alltid starter med å håndhilse, eller ved å berøre forsiktig på armen til de som sitter og venter på henne. Selv om det er samme gruppe hver uke, må hun huske å si hva hun heter hver gang, fordi det er ikke sikkert de husker navnet hennes. «Det er viktig å ta seg god tid, Veronica. Viktig å ikke snakke så fort,» sa hun.

«Kroppsspråk kan være til stor hjelp, noen ganger bedre enn ord. Et smil, en berøring, eller en gest kan virke vel så godt som en beskjed. Å holde personen i hånden mens du snakker eller leser, kan virke beroligende og øke konsentrasjonen».

Hun har brukt tid til å bli kjent med hver av de i gruppen, hva de er opptatt av for eksempel: strikking, blomster, biler, mat, klær. Hun fortalt at siste gang hun leste hadde hun med seg en gammel garnvinde. Et «hespetre i tre». Hun satt den på bordet. Hun merket hvordan flere først ble opptatt av objektet, og etter hvert av historiene de plutselig husket. Mange begynte å snakke om mødrene sine. Det ble så flott, fortalte hun. Og etter det leste hun noen dikt fra «Søster» av Gro Dahle.

Du finner «Søster» i Boksøk!

Søster

Har du ønsket deg en søster noen gang?

Eller kanskje du bare er glad for at du har en søster?

Dette er boken som tar for seg alle sider ved å ha en søster.

De gode og de mindre gode, men også savnet over ikke å ha en søster.

Søster er en diktbok med luft mellom linjene

og et enkelt språk.

Utdrag fra boka

Jeg trenger en søster.

Da kunne vi løfte moren vår

mellom oss

på gullstol.

Og så kunne vi ledd til hverandre

bak ryggen hennes.

 

Andre bøker for personer med demens: «Minner i Bilder» av Hilde Kramer og «Oldemor» av Anna Fiske.

Podkast: Hvordan ble Deichman bibliotek, Oppsal et alders- og demensvennlig bibliotek?

Seksjonsleder ved Deichman bibliotek Oppsal, Mari Gudim Torp og Ellen Louise Wasserfall fra Sykehjemsetaten forteller om hvordan de gjorde biblioteket alders- og demensvennlig. Samtale med rådgiver Veronica Salinas.

Kontakt