– Ofte trenger vi litt hjelp, derfor er 100-lista viktig
-Jeg er så glad for at Leser søker bok og bibliotekene gjør en innsats for å nå de som av ulike grunner strever med lesingen, sa Gunhild Berge Stang (V), statssekretær i Kulturdepartementet, da hun åpnet lanseringen av 100-lista torsdag 18. mars. -Ofte trenger vi litt hjelp på veien, derfor er denne lista så viktig, fortsatte hun.
På grunn av strenge smittevernstiltak i Oslo, var Jenny Jordahl den eneste som deltok fysisk på den direktesendte lanseringen. Hun leste fra tegneserieromanen «Hva skjedde egentlig med deg?». Michael Stilson fortalte om fotballboka «Elastico» og om sitt engasjement for gutter og lesing. «Det er med lesing som det er med fotball, man må øve for å bli god. Og for å bli god, må det være artig. Jeg håper boka kan være en døråpner inn til litteraturen for gutter som hater å lese. Det var Donald som åpna døra for meg,» fortalte Stilson. På skjerm hørte vi Ida Frisch og Sarah Smith Ogunbona lese fra bøkene sine, langdiktet «Kjære Grønland» og romanen «Globus».
Den ordfrie bildeboka «Tidevann» av Tuva Synnevåg ble vist sammen med nykomponert musikk av Morten Qvenild. Skuespiller Nasrin Khusrawi og tidligere motorcross-kjører Genette Våge anbefalte sine favoritter fra 100-lista.
100-lista er en liste over de hundre beste bøkene fra Boksøk de tre siste åra. Årets 100-liste består av faktabøker, skjønnlitteratur, tegneserier og bildebøker. Bøker som er i Bærekraftsbiblioteket og kan hjelpe deg med å forstå FNs bærekraftsmål. Bøker som kan brukes i språkafeer for mennesker som vil lære seg norsk. Tips til leseombud som trenger bøker som egner seg til høytlesing. Bøker til lystlesing! Lista er variert.
Felles for alle bøkene på 100-lista er at de er leservennlige og har høy litterær kvalitet. Språket er godt. Fortellingene engasjerer og trekker leseren med seg inn i handlinga. Skrifttypen er tydelig og er god å lese for øyet, oppsettet er ryddig med luft mellom linjene. Mange av bøkene er illustrerte. Og bøkene er som regel tynne.
På lista finner du bøker som er utgitt med støtte fra Leser søker bok. I tillegg er flere av bøkene skrevet av forfattere som i utgangspunktet ikke hadde tenkt å skrive tilrettelagt, men som naturlig skriver inkluderende bøker. Blant andre Erlend Loe, Ruth Lillegraven og Tore Renberg.