Hopp til innhold

Visueltprisen 2020

Da Visueltprisen 2020 ble delt ut, var flere av prismottakerene forfattere og illustratører Leser søker bok har jobbet med eller anbefaler. I år var utdelingen digital, med Steinar Sagen som programleder.

Boka Sult vinner Visueltprisen

Om prisen

Visueltprisen deles ut av Grafill, og ble delt ut første gang 1993. Som Grafill skriver: «Prisen løfter frem det beste av arbeider innen grafisk design, illustrasjon, digital design og moving image med fokus på utøverne, og har som målsetting å inspirere til nytenkning og høy faglig standard.»

La oss ta en nærmere titt på hva vi finner under illustrasjon. I kategorien bøker er vinneren ingen ringere enn Martin Ernstsen og boka Sult, som i 2019 vant Brageprisen.

Juryen skriver følgende:

Vi roper hurra for at utøveren har tatt et så raust og empatisk eierskap til et monumentalt stykke norsk skjønnlitteratur, og gjenskapt det til et monumentalt stykke norsk tegneserie. Dette er en bok ingen legger fra seg før man har fått merker av den!

Sult er gitt ut på Minuskel forlag med støtte fra Leser søker bok.

I samme kategori får følgende bøker diplom:

Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt

Juryen skriver følgende om illustrasjonene til Skinkeape/Marianne Engedal:

Et utrolig sterkt, illustrert bokverk som utmerker seg gjennom en usedvanlig autentisk nerve. Situasjoner, personer og skulende blikk virker troverdige og selvopplevde. Kruseduller er brukt gjennomgående, et genialt avbrudd og et direkte avtrykk av frustrasjon.

Åse deltok på lanseringen av 100-lista, og hvis du vil høre henne lese høyt fra boka, kan du lytte på det i podkasten vår. Boka er gitt ut på Ena forlag, og er en av bøkene vi har plukket ut til vår 100-liste – de 100 beste bøkene for alle.

La oss se på kategorien barnebøker

Vinner av kategorien barnebøker er Anna Fiske med boka Hvordan lager man en baby?

Anna Fiske har jobbet med Leser søker bok på flere prosjekter, og har også flere bøker på 100-lista. Hvordan lager man en baby? er gitt ut på Cappelen Damm, og også en av bøkene på 100-lista. «Resultatet blir en veldig tilgjengelig bok om seksualitet og mangfold», skriver juryen om boka.

Fortellingen av Tor Fretheim og Øyvind Torseter

Forfatter Tor Fretheim og illustratør Øyvind Torseter er begge representert med flere bøker i Boksøk. Denne boka er en artig historie med detaljrike og fantasifulle tegninger. Fortellingen er gitt ut på Ena forlag.

Jenteboka av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. Illustrasjoner ved Magnhild Winsnes.

Dette er en viktig bok for ungdom, og den har et ryddig oppsett som gjør at det er lett å finne fram i den. Jenteboka er gitt ut på Aschehoug forlag.

Gratulerer til alle vinnere!