Hopp til innhold

Vi rusler en tur med Åse Ombustvedt

Kjære Åse, er du klar for en liten rusletur i parken?

Hei, Ja! Jeg er klar. På med skoa og solkremen!

Kan du ikke fortelle litt om hvorfor du skrev Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?

Det som var igangsettende for å skrive Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? var en handletur i matbutikken her jeg bor. Jeg så en far som greip tak i haka til sønnen sin, dro hodet hans oppover og holdt fast i ham altfor hardt og altfor lenge. Han snakka hardt til ham. Det var en maktdemonstrasjon. Det var ugreit å se på, og det ga meg en veldig ekkel følelse. Jeg tok denne opplevelsen med meg hjem sammen med handleposene og satte meg ved skrivebordet og skreiv i flere timer. Jeg er opptatt av om barn og unge har det bra. Det er ikke alle som har det bra. Jeg er opptatt av barn og unge som ikke har noen å snakke med, eller som ikke tør å snakke med noen om hvordan de har det.


Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? forside bok

Boka ble med på 100-lista, fordi vi syns den er ekstra god. Og nå skriver du på en bok til, i samarbeid med oss. Hva er det med bøkene dine som gjør at de passer så godt for de som leser i motvind?

Jeg er veldig glad for at boka kom med på 100-lista. Det er veldig fint å være i gang med ny bok, og fantastisk å få samarbeide med dere i Leser søker bok.
Kanskje det jeg skriver passer for folk som leser i motvind fordi jeg forsøker å si mye med få ord. Jeg skriver korte tekster som jeg ofte kaller dikt. Jeg prøver også å gjøre det visuelt. Sånn at det er mulig å se det for seg!

Har du et favorittord?

Jeg tror favorittordet mitt er «Hei». Det er det mest imøtekommende ordet jeg vet om. Og det er et ord vi trenger.

Hvis du må velge, liker du best å lese høyt eller bli lest for?

Jeg liker å lese høyt!

Hør Åse lese høyt på lanseringen av 100-lista (fra 7:50)

Det brenner i huset ditt, hva gjør du?

Jeg slukker brannen. Med mindre det er i overført betydning. I skrivingen skal man gå inn der det brenner!

Hva brenner du for?

Ganske mye tror jeg.
At vi skal ta vare på hverandre og jorda. At folk skal ha det bra uten å ødelegge seg selv, hverandre og jorda. At kultur og litteratur gjør oss rikere og klokere. Å bekjempe fattigdom og sløsing. At barn og unge skal ha trygg og god oppvekst. At vi skal ta vare på jord og skog og vann. At vi ikke skal rive Y-blokka. At vi skal hjelpe barna i Moria. Og så synes jeg det er trist at vi ikke har tid til å høre på hva gamle folk har å fortelle.

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger i gave?

De bøkene jeg har skrevet selv er nok blant dem jeg har gitt bort flest ganger.

Får du latterkrampe, kan du huske sist?

Jeg ler veldig mye. Kanskje ikke helt krampe, men som lærer i ungdomsskolen er det mye latter og gøy.

Du er med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine (velg blant døde, levende eller fiktive) personer, hva blir underholdningen og hva serverer du?

Hjelp! 4-stjerners er en stjerne over det jeg klarer å tenke.
Jeg vil servere noe fint fra havet med grønnsaker til, og en lekker kake til dessert! Med vin og god kaffe.
Drømmegjestene?
Jeg ville invitert noen forfattere som ikke finnes mer. Min neste bok er for barn. Derfor vil jeg invitere Alf Prøysen, Astrid Lindgren, Anne-Cath Vestly og Inger Hagerup. Og så vil jeg invitere en nålevende, og det blir Hans Olav Brenner. Han skal få organisere underholdningen. Fordi samtalene blir underholdningen. Da kan jeg lytte og spise. Det blir fint. Og det kommer til å bli sagt mange viktige bra ting som jeg kan ta med meg i skrivingen min.