Hopp til innhold

«Skam» – ny bok i Følelsesbiblioteket!

«Skam», skrevet og illustrert av Anna Fiske, er ny bok i Følelsesbiblioteket.

Anna Fiske (Foto: Nikolaj Blegvad)

Hvordan føles det å skamme seg? Skammer alle seg? Kan det være noe bra med å føle skam? Sterke følelser kan være vanskelig å forstå. Denne boka hjelper oss å tenke over og å finne ord for hva skam gjør med oss.

De fleste skammer seg for noe, selv sier Anna Fiske dette om egen skam og sin nye bok:

– Skam, en vanskelig og vond følelse, men noen ganger er den bra, som når den hjelper oss til å skjønne hva som er riktig og galt. Men noen type skam er dumme, selv skammer jeg meg over mine tær på den høyre foten som peker i alle retninger, har aldri sandaler = kroppsskam, som er ganske teit å føle når man tenker på det, det er jo bare tær, så kan skammen være teit og. Som de andre bøkene i serien er boken tenkt til samtaler og undring, men også trøst og normalisering, skam opplever vi jo alle sammen.

Utdrag fra boka:

Vi kan bli flaue over hvem eller hvordan vi er.
Vi kan føle skam.

Skam kan få oss til å føle oss
små
svake
mislykka
dumme
Skam kan få oss til å føle skyld.

Skammen blir mindre hvis vi:
Sier unnskyld når vi gjør feil.
Forteller om det som er vanskelig.
Er snille mot oss selv.

Følelsesbiblioteket
«Skam» er den åttende boka i Følelsesbiblioteket. Følelsesbiblioteket er en serie med bøker som omhandler ulike følelser. Temaene blir tatt på alvor, men med en humoristisk vri, med fargerike og morsomme illustrasjoner og korte tilhørende tekster. De andre følelsene som har hver sin bok er: Sinne, Sjenanse, Forelskelse, Redd, Sjalusi, Sorg og Lykke. Bøkene er lagt opp slik at den skal inspirere barn og ungdom til diskusjon og til egne tanker og refleksjoner.

Forfatter Hilde Østby har skrevet om de syv første bøkene i Følelsesbiblioteket i teksten «Fiske og følelsene». Der skriver hun blant annet:

«Da jeg nylig fikk spørsmål om hvilke bøker som trøster meg, måtte jeg si Følelsesbiblioteket av Anna Fiske … Bøkene forteller den fundamentale sannheten om hvordan noen av de viktigste grunnfølelsene arter seg. De handler også om noe voksne har problemer med. Det finnes tykke bøker for voksne som til syvende og sist formidler det samme budskapet som disse tynne bøkene: Finn din integritet og ro, vær tro mot følelsene dine, stol på andres kjærlighet og omtanke … Det er en dyp og grunnleggende visdom som gjennomsyrer hele bokserien. Objektet for følelsene kan være forskjellig, men følelsene kan i bunn og grunn være ganske like. Best er det likevel å vende dem mot andre mennesker, å åpne seg for andre, søke trøst og omsorg og kjærlighet hos mennesker rundt en, som vil en vel».

Du kan lese hele teksten her: Fiske og følelsene.

Denne boka er fin både for barn og ungdom som vil ha enkel tekst og for voksne som trenger enkelt innhold.

Les mer om boka i Boksøk.