Hopp til innhold

Seminar: Skrivekunst for leselyst

Hvordan kan forfattere, illustratører og tegneserieskapere bli enda bedre på å lage bøker som i seg selv fremmer leselyst? Bøker som er spennende å lese, har godt lesedriv og et effektivt språk som tar leseren med gjennom historien?

Onsdag 10. april inviterer Leser søker bok og Norsk barnebokinstitutt til et heldagsseminar for forfattere, illustratører, tegneserieskapere og redaktører der vi med utgangspunkt i forskning og kunnskap om leselyst, vil gi barnebokskapere teknikker for å skape bøker som gir leselyst


Tid:
10. april, kl. 9.00–15.30
Sted: Berner-kjelleren, Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29.


Program for dagen:

09.00 | Velkommen ved Endre Lund Eriksen

09.10 | «Aha!»  How to generate dopamine through problem-solving in reading and writing.

Lecture including writing exercises.

Hjernen utskiller dopamin når du løser et vanskelig problem, og dette kalles Aha!-effekten. Dr Barbara Cooke and Dr Kerry Featherstone underviser i kreativ skriving ved Lough­borough University i England, og forsker på hvordan Aha-effekten kan utnyttes for å gi sterkere lese­oppleveler. Barbara og Kerry vil underveis gi deltagerne skriveoppgaver der vi får prøvd dette i praksis.

Denne delen av seminaret foregår på engelsk, men oppgavene kan skrives på norsk.


11.00 | Lesedriv for leselyst
Leser søker bok veileder forfattere, tegneserieskapere og illustratører i å skape bøker for barn og unge som har et lett forståelig språk og et dramaturgisk sug som driver leseren videre fra side til side. Rådgiver Eivor Vindenes deler kunnskapen bak, og gir gode råd til hvordan utvikle historier som skaper mestring, motivasjon og leselyst.


12.00 | Lunsj


12.30 | Ungdomshjernen – hva forfattere bør vite for å få ungdomshjernen hekta
Marte Roa Syvertsen (f. 1982) er lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, og har skrevet boka «Ungdomshjernen – vill og visjonær».


13.15 | Kjenn ditt publikum
Målgruppe-innsikt kan være en fantastisk kilde til ideer og inspirasjon. Knut Næsheim deler metode og erfaringer fra manusutvikling til serier han har laget for NRK. Næsheim har mange års erfaring som manusforfatter og regissør i NRK, og har utviklet en rekke tv-serier for ulike målgrupper, deriblant «Fantus», «Minibarna», «Marlon og jeg», «Sommeren med pappa» og «M.I.A».


13.55 | Pause


14.05 | Forfatternes hemmeligheter
Noen av barnas favorittforfattere møtes til samtale der de avslører sine triks for å få leserne med seg. Bjørn Rørvik har skrevet de populære bøkene om «Reven og Grisungen» (sammen med illustratør Per Dybvig), og om «Bukkene Bruse» (sammen med Gry Moursund). Animasjonsfilmen «Bukkene Bruse på badeland» går nå sin seiersgang på norske kinoer med over 340 000 solgte billetter. Samtaleleder: Endre Lund Eriksen


15.00 | Hva ungdom vil ha
De viktigste ekspertene – ungdom selv – møtes til samtale om hva slags historier og bøker de vil ha. Samtaleleder: Steffen Sørum.


15.40 | Avslutning

 

Påmeldingsfrist: 1. april.
Meld deg på her!