Hopp til innhold

Programleder Fela

Fela sammenligner tekstarbeid med kampsport, en konkret måte å få ut følelser og frustrasjon på. Han er programleder for podkast-serien for ungdom «PodKæst». Der drømmer han om en prat med regissør M. Night Shyamalan og om å få sjekketips av Shaman Durek.

Fela, du er en engasjert fyr med mange roller: skuespiller, rapper, kulturarbeider, bibliotekansatt. Du skaper og får til mye, hva er det som driver deg?

Det at jeg har muligheten, er i seg selv en fin drivkraft, vil jeg si.
Jeg er kjempestolt og fornøyd med at jeg har fått muligheten til å tråkke i så mange forskjellige, kreative stier. Jeg vil bli gammel uten å angre på at jeg ikke kastet meg ut i kule muligheter som dukket opp langs veien. Jeg er utrolig heldig som har fått gjøre så mye kult. Drivkraften er vel gleden i læringen jeg får av alt jeg driver med.

Vil du fortelle litt om arbeidet med «PodKæst«? Hva fikk deg til å si ja til å være programleder?

Det var for det første en fin forespørsel av Veronica Salinas, som jeg har jobbet en del med før. Ideen om å kunne snakke med interessante forfattere i en podkast var vel det som solgte det inn for min del. Dette kan jo bare være gøy!, tenkte jeg og det ble det også.
Det har kommet bra samtaler ut av alle episodene, jeg har blitt kjent med dritkule mennesker og lært masse av dem underveis. Jeg er også glad i podkast-formatet, så dette har bare vært en positiv og bra opplevelse for min del!

Er det noen samtaler eller tema i podkastene som har gjort spesielt inntrykk?

Hver episode har bidratt med sine gullkorn, som jeg tar med meg. Hvis det er en samtale som gjorde spesielt inntrykk, så må jeg trekke frem den siste praten med Helsesista. Vi gikk inn i dybden på hva som kan komme opp av såre ting i samtaler med ungdom. Ungdomsarbeid er noe som ligger så nært hos meg, så jeg vet hvor sårbart ting kan bli når man kommer innenfor tillitssonen til ungdom. Begge parter kan ofte bli satt i veldig sårbare situasjoner og det var fint å kunne reflektere og dele tanker rundt det. Pluss at hun er en utrolig fet person med masse erfaring, så jeg tror kanskje det er den episoden jeg har tenkt mest på i ettertid.

I podkasten gir du eksempler på det vi bokfolk hele tiden snakker om «At bøker åpner opp for gode samtaler». Du kommer tett på gjestene og snakker om alt fra vanskelig kjærlighet, vonde tanker og om å bry seg. Bruker du selv litteratur eller tekst på den måten?

Ja, uten tvil!!
Det er utrolig befriende å kunne uttrykke seg med tekst! Jeg vet ikke hva som kan måle seg med det, kanskje kampsport. Der har man en konkret måte å få ut følelser og frustrasjon på. Og så er man sliten etter en fin økt! Jeg blir som oftest helt tømt etter en session med skriving, så det er vel den forståelsen som får meg så interessert i litteraturverden. Jeg blir ofte som en engasjert nerd når jeg klarer å «knekke koden» på kreative uttrykk. Det er vel sånt som driver meg til å bare bli bedre og lære mer på forskjellige kanter. Men ja, tekst er jo en disiplin jeg er veldig kjent med fra artistfronten, men litteraturverden er så mye større og jeg lærer så jævlig mye av den «disiplinen», hvis jeg kan kalle det for det.

Hva var du opptatt av da du var ungdom og hva hva skulle du ønske en voksen sa til deg?

Jeg var veldig musikkinteressert og fotballinteressert. Ikke så mye som egentlig er forandra. Jeg skulle vel ønske at noen sa  at jeg kunne kjøpe store mengder land til foreldra mine, hvis jeg ble fotballproff. Da hadde jeg kanskje fortsatt med fotball. Og vært rikere. Rikere med store mengder land. Ett eller annet sted.

Hvilken bok vil du selv anbefale fra Boksøk?

Jeg ble akkurat ferdig med «Når er jeg er jeg gammel nok til å skyte faren min» av Åse Ombustvedt og anbefaler den for litt kjapp lesing!  Den fanget meg ganske kjapt og jeg tror den gjør det på de fleste. Ida Frisch sin diktbok «Kjære Grønland» er også en fin bok jeg kom over for litt siden, den er også fin og lettlest.

Hvem er drømmegjesten din i podkasten? Ta gjerne en som er realistisk drømmegjest og en drømme-drømmegjest!

Haha!! Jeg hadde vel sagt Shaman Durek som en realistisk drømmegjest. Haha! Kun fordi jeg er supernysgjerrig på å høre om han, fra han og så hadde det vært fett med dametips. Ettersom han klarte å kapre en ekte princess.

Og som drømme-drømme gjest så velger jeg M. Night Shyamalan! Han er nok ikke en forfatter, så vidt jeg vet, men han er uten tvil en spennende og kompleks filmregissør som har laget spektakulære og legendariske filmer. Han er utrolig spennende og uten tvil en drømme-drømmegjest!!!