Hopp til innhold

Nye dikt fra en av persisk poesis mest nyskapende stemmer!

«Hun er ikke kvinne», av Fatemeh Ekhtesari, er en rebelsk og leken diktsamling om kjønn, identitet og frigjøring.

Hun er ikke kvinne er en
tospråklig diktsamling på norsk
og persisk. Diktene handler om
å være fanget i kroppen, samfunnet,
ekteskapet og i egne og andres
forventninger. Frigjøring, identitet og
kjønn er temaer som går igjen.

Diktene er ulike i form.
Noen av diktene har rim, rytme
eller bokstavrim. De er rebelske,
lekne og intense. Noen er lette å lese,
andre er mer komplekse.

Diktsamlingen er skrevet fram parallelt
på persisk og norsk. Boka er en del av serien
Parallell, initiert av Leser søker bok,
og gitt ut av Aschehoug forlag.

Fatemeh Ekhtesari er jordmor,
aktivist og poet fra Iran.
Hun flyktet fra regimet etter å ha blitt
dømt til 99 piskeslag og 11,5 års fengsel.
Hun kom til Norge i 2017.

Utdrag fra boka

Naken som en begynnelse

naken som en blodig kniv

naken som et forbudt dikt

som diktet du leser nå

لخت مثل دقیقه‌ی اول

لخت مثل یه چاقوی خونی

لخت مثل یه شعر ممنوعه

که جلو چشمته که می‌خونی

 

Les mer om boka i Boksøk.

«et markant særpreg i ordlyd og tone» og «imponerende slagkraft»

«Hun er ikke kvinne» har fått flere gode lesninger, i Dagbladet, Klassekampen og Aftenposten.

Anmelder Espen Grønlie i Dagbladet er begeistret og gir boka terningkast 5. Han mener at diktene har «et markant særpreg i ordlyd og tone» og at «Poet og menneskerettsaktivist Fatemeh Ekhtesari er en motstemme både mot islamsk og annen fundamentalisme».

Videre skriver han at «Poeter kan sette nødvendige ord på en kaotisk og uutholdelig situasjon. Noen ganger fungerer diktningen riktignok som propaganda for en dominerende ideologi, men den kan den også være en motstemme. Ekhtesaris diktning er en slik motstemme, med brodd mot langt mer enn islamsk teokrati» og han føyer til at «hvis man har hørt Ekhtesari lese opp egne dikt, både på persisk og norsk, vil man vite at det er helt egen opplevelse».

«Hun er ikke kvinne» er en del av Parallell. Om serien skriver Grønlie følgende: «Uansett er det svært gledelig at det prisverdige og ambisiøse prosjektet Parallell nå virkelig har fått luft under vingene».

Les mer om de to andre bøkene i Parallell: «Lukta av svart» og «Vuggesang for en liten kriger».

I Klassekampen skriver anmelder Sindre Andersen følgende: «Fatemeh Ekhtesaris slagkraftige dikt har fått en sjeldent dristig og balansert oversettelse … «Hun er ikke kvinne» er et variert, slyngende diktutvalg, preget av pulserende gjentakelser og kompleks allegorisk romstering. De fleste diktene har en imponerende slagkraft og klangbunn i sin parallelle betoning av enhet og oppløsning, tradisjon og undergang, proklamasjon og bekjennelse».

Klassekampens kritikere trekker hvert år frem de bøkene de syns er best av året, og for Jonas Bals er «Hun er ikke kvinne» en av disse. Han skriver følgende: «Slipp fangene fri, det er persisk vår. Frie, frigjørende dikt, for feminister og antifascister på vei til kamper som bare vanskelig kan vinnes».

Ingunn Økland i Aftenposten har også en god lesning av «Hun er ikke kvinne» og skriver at diktsamlingen «er full av energi og oppfinnsomhet, av tragedie og skjemt, lidelse og lengsler … Den «avkjønnede» kroppen blir politisk på en eruptiv og imponerende måte hos Fatemeh Ekhtesari. «Hun er ikke kvinne» minner om en kvinne som klipper av seg håret».

Fatemeh Ekhtesari har også blitt intervjuet i D2, les saken: «Ble dømt for blasfemi og propaganda – nå er hun aktuell med ny diktsamling».