Hopp til innhold

Nora Dåsnes tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022

Tirsdag 1. november ble Nora Dåsnes tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022 for den grafiske ungdomsromanen, «Ubesvart anrop».

Foto: Magnus Fröderberg

Dåsnes får prisen for et sterk, troverdig og nyansert verk om hvordan terrorangrepet 22. juli 2011 rammet hele det norske samfunnet. Boka handler om å være ungdom i tiden etter 22. juli og samtidig handler den om utenforskap, vennskap og den gode forelskelsen.

Juryen berømmer Dåsnes sin strek og fargebruk og skriver blant annet: «Årets prisvinner har skapt en bok som engasjerer, berører og får leseren til å reflektere rundt både kollektive, politiske samfunnsspørsmål og individuelle, eksistensielle spørsmål … Gjennom bilder og tekst blir hovedpersonens indre og ytre liv skildret på en uttrykksfull og usentimental måte. Illustrasjonene er flytende, hverdagsmelankolske, og skriftspråket er troverdig og muntlig. Der teksten holder tilbake informasjon, tar bildene over som hovedforteller av historien».

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris skal være med å styrke og løfte barne- og ungdomslitteraturen i Norden.

Les mer om prisen og alle vinnerne her.


Boksøk og 100-lista

«Ubesvart anrop» ligger i vår søketjeneste Boksøk. I Boksøk finnes bøker som på ulike måter er tilpasset alle som leser i motvind.

Les mer om «Ubesvart anrop» her.

Boka finner du også på 100-lista. 100-lista er vår gavepakke til alle som leser i motvind – til formidlere, bibliotekarer, lærere og foresatte som synes det er vanskelig å orientere seg i bokskattekista. Her finner du de 100 beste bøkene for alle, utgitt de siste tre årene!

Se alle bøkene på 100-lista her.