Hopp til innhold

Nominert til ALMA-prisen for fjerde gang

For fjerde år på rad er Leser søker bok nominert til verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur, Astrid Lindgren Memorial Award, (ALMA). Nominasjonen ble offentliggjort fredag 21. oktober 2022.

–  Vi er svært stolte av at juryen anerkjenner det viktige arbeidet Leser søker bok gjør for å demokratisere litteraturen og gjøre gode bøker tilgjengelig for alle. Det er skikkelig stas å bli nominert til den gjeve ALMA-prisen for fjerde året på rad!, sier daglig leder Monica Helvig.

De andre nominerte fra Norge:

Gro Dahle, forfatter
Anna Fiske, forfatter/illustratør
Ante Mikkel Gaup, forteller
Stian Hole, forfatter/illustratør
Gry Moursund, forfatter/illustratør
Svein Nyhus, forfatter/illustratør
Bjørn F. Rørvik, forfatter
Sommerles National Reading Campaign, organisasjon
Arne Svingen, forfatter/formidler
Øyvind Torseter, illustratør
Trøndelag County Library, organisasjon
Uprisen, organisasjon

ALMA-prisen

Prisen har blitt delt ut hvert år siden 2003. I 2022 vant den svenske billedbokkunstneren Eva Lindström ALMA-prisen. Enkelte av Lindströms bøker er oversatt til norsk. Prisen har aldri blitt vunnet av noen fra Norge.

Premien er 5 millioner svenske kroner.

ALMA-prisen deles ut i Stockholm 7. mars 2023.

ALMA-prisen ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå, og virker i Astrid Lindgrens ånd.

Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge (International Board of Books for Young People), Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk bibliotekforening,  Norsk Litteraturfestival Pegasus og Sámi Girječálliid Searvi (SGS) /Samisk forfatterforening har nominasjonsrett til ALMA-prisen.

”Bra litteratur ger barnet en plats i världen, och världen en plats i barnet.”
-Astrid Lindgren

 

Foto: Elisabeth Wathne, Moment