Hopp til innhold

Nominert til ALMA-prisen for femte gang

For femte år på rad er Leser søker bok nominert til verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur, Astrid Lindgren Memorial Award, (ALMA). Nominasjonen ble offentliggjort torsdag 19. oktober 2023.

– Vi er beæret over at juryen anerkjenner det viktige arbeidet Leser søker bok gjør for å demokratisere litteraturen og åpne opp boken for flere lesere. Det er stas å bli nominert til den gjeve ALMA-prisen for femte året på rad!, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig. – Nominasjonen er en skikkelig vitamininnsprøytning for alle som jobber i Leser søker bok.

De andre nominerte fra Norge:
Gro Dahle, forfatter
Anna Fiske, forfatter/illustratør (nominert i både Norge og Sverige)
Mari Kanstad Johnsen, illustratør
Svein Nyhus, forfatter/illustratør
Bjørn F. Rørvik, forfatter
Arne Svingen, forfatter/formidler
Øyvind Torseter, illustratør
Uprisen, organisasjon
Ante Mikkel Gaup, historieforteller/formidler

ALMA-prisen
ALMA-Prisen har blitt delt ut hvert år siden 2003. I 2023 vant den amerikanske ungdomsbokforfatteren Laurie Halse Anderson prisen. ALMA-prisen har aldri blitt vunnet av noen fra Norge.

ALMA-prisen deles ut i Stockholm 9. april 2024.

ALMA-prisen ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå, og virker i Astrid Lindgrens ånd.

Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge (International Board of Books for Young People), Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk bibliotekforening, Norsk Litteraturfestival Pegasus og Sámi Girječálliid Searvi (SGS) /Samisk forfatterforening har nominasjonsrett til ALMA-prisen.


«Bra litteratur ger barnet en plats i världen, och världen en plats i barnet».
– Astrid Lindgren