Hopp til innhold

Nominert til ALMA-prisen for tredje gang

For tredje år på rad er Leser søker bok nominert til verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur, Astrid Lindgren Memorial Award, (ALMA). Nominasjonen ble offentliggjort torsdag 21. oktober 2021

-Vi setter ekstra stor pris på denne nominasjonen i år, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig. Dette er et tegn på at vi har jobbet godt og klart å omstille oss i en tid som har bydd på mange utfordringer. Arbeidet med å demokratisere litteraturen og gjøre gode bøker tilgjengelig for alle, var ekstra viktig i en periode der hele samfunnet ble satt på pause og folk ikke fikk leve livene sine som normalt. Vi er svært glad for at det viktige arbeidet til organiasjonen blir sett og anerkjent av juryen. Og ikke minst er det utrolig stas å bli nominert tre år på rad!

De andre nominerte fra Norge:

Lisa Aisato, forfatter/illustratør
Gro Dahle, forfatter
Anna Fiske, forfatter/illustratør
Foreningen !les, organisasjon
Ante Mikkel Gaup, forteller
Stian Hole, forfatter/illustratør
Gry Moursund, forfatter/illustratør
Svein Nyhus, forfatter/illustratør
Bjørn F. Rørvik, forfatter
Øyvind Torseter, illustratør
Trøndelag County Library, organisasjon

ALMA-prisen

Prisen har blitt delt ut hvert år siden 2003. I 2021 vant den franske forfatteren Jean-Claude Mourlevat ALMA-prisen. Mourlevats bøker er ikke oversatte til norsk, men kan leses på blant annet fransk og engelsk. Prisen har aldri blitt vunnet av noen fra Norge.

Premien er 5 millioner svenske kroner.

ALMA-prisen ble opprettet etter forfatterens død i 2002 av den svenske stat, og administreres av kulturrådet i Sverige. Målsettingen er å styrke og øke interessen for den gode barne- og ungdomslitteraturen fra hele verden. Prisen er på 5 millioner svenske kroner, og deles ut til en eller flere forfattere, illustratører, fortellere eller lesefremmende organisasjoner som holder høyt kunstnerisk nivå, og virker i Astrid Lindgrens ånd.

Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge (International Board of Books for Young People), Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk bibliotekforening,  Norsk Litteraturfestival Pegasus og Sámi Girječálliid Searvi (SGS) /Samisk forfatterforening har nominasjonsrett til ALMA-prisen.

”Bra litteratur ger barnet en plats i världen, och världen en plats i barnet.”
-Astrid Lindgren

 

Foto: Elisabeth Wathne, Moment