Hopp til innhold

– Gøy og lærerikt

Kjære Fredrik, er du klar for en liten rusletur i parken?

Jeg er alltid klar for en rusletur i parken! Har til og med tatt med kaffe på termos.

Du er redaktør på boka til Jon Ewo, 9. april 1940 og 8. mai 1945. Vil du fortelle litt om arbeidet?

Det begynte i fjor, med at jeg kom på jubileene; 80 år siden krigen startet i 2020, 75 år siden den sluttet. Så slo det meg at det hadde vært spennende med to bøker for ungdom som kun tok for seg akkurat dette, starten og slutten. Helt konkret. Dagen det begynte, og dagen det sluttet. Det er veldig viktig at ungdom kjenner historien, samtidig som å sette seg inn i fem års okkupasjons- og krigshistorie nok kan være overveldende. Men om du kunne komprimert historien ned til de to dagene, kunne det kanskje bli en spennende introduksjon? Når jeg først hadde kommet på ideen, var det egentlig bare én forfatter jeg ville ha med meg. Og det var Jon Ewo. Heldigvis syntes han det var en kjempeidé, og kastet seg straks over arbeidet. Ideen med to bøker i én kom litt senere.

Ewos bok er støttet av Leser søker bok, og vi var involvert for å gjøre boka mer tilgjengelig for alle. Hvordan har du jobbet med Jon og med boka for å sørge for dette?

Jeg har vært bindeleddet mellom dere og Jon. Jeg gikk egne redaksjonelle runder med Jon, og tilsvarende med dere, i den grad at jeg gikk gjennom deres innspill, før alt gikk videre til Jon. Prosessen ble dermed litt mer omstendelig enn det som er vanlig, men jeg er kjempefornøyd både med samarbeid og sluttresultatet. Det har vært både gøy og lærerikt.

Du er også representert i Boksøk.no som forfatter, med den artige boka Edelgran. Tenker du bevisst på tilrettelegging når du selv skriver?

Jeg gjorde ikke det på Edelgran. Den ble i utgangspunktet skrevet som et filmmanus. Nå ble det aldri noen film, men jeg kom på å spørre Geir Moen om han ville lese manuset, med tanke på tegneserieroman. Jeg har jobbet med Geir på flere bøker tidligere, og vet at vi har ganske lik humor. Dessuten har han jobbet masse med storyboarding av film, så han tenker veldig filmatisk. Geir leste, og likte det veldig godt. Ikke bare det, han fikk med seg det fantastiske forlaget Minuskel, som nettopp hadde utgitt Peer Gynt-adaptasjonen Geir gjorde sammen med David Mairowitz. Jeg liker at han fulgte opp Peer Gynt med Edelgran, ha ha.

Har du et favorittord?

«Delvis». Tar du bort D-en får du Elvis.

Hvis du må velge, liker du best å lese høyt eller bli lest for?

Jeg må lese selv. Blir jeg lest høyt for faller jeg ut med en gang.

Det brenner i huset ditt, hva gjør du?

Redder ut kone og unger og ringer brannvesenet. Vi har heldigvis en brannstasjon et par-tre steinkast unna huset vårt. Eller, med mine dårlige kast blir det vel en 20-30 stykker. Minst. Om jeg i det hele tatt kommer frem. Jeg er sikkert av i armen før jeg er halvveis…

Hva brenner du for?

Å gi barn og unge best mulig leseropplevelser. Det er i barndommen du har de sterkeste leseropplevelsene, de som setter seg fast for alltid, og blir en del av deg. Å få være med på å gi nye barn nye leseropplevelser er et stort privilegium.

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger i gave?

Sikkert Edelgran, for den har jeg bare ett eksemplar igjen av.

Du er med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine (velg blant døde, levende eller fiktive) personer, hva blir underholdningen og hva serverer du?

Tre døde gjester blir jo et festlig lag. Da tror jeg bare jeg lager noe enkel pasta og spiser foran TV’n, mens jeg funderer over hvordan jeg skal kvitte meg med de døde gjestene.

 

Jon Ewos bok om andre verdenskrig er gitt ut på Ena forlag med støtte av Leser søker bok.
Vi anbefaler Fredrik di Fiore sinbok  Edelgran i Boksøk.

Fredrik di Fiore i Boksøk