Hopp til innhold

Lys og mørke i kjelleren på Litteraturhuset

Skriver du om døden, skriver du også om livet, sa konferansier, poet og forfatter Joakim Kjørsvik da han åpnet «Poesikveld» i Berner-kjelleren torsdag 16. september.

Åse Ombustvedt, Kari Saanum, Karoline Brændjord og Ali Hayder leste fra sine nyeste diktsamlinger. Tre av dem er gitt ut med støtte av Leser søker bok, Karoline Brændjord sin «Jeg vil våkne til verden» finner du i Boksøk.

De fire poetene er ulike i både form, stil og språk. Felles er at de skriver dikt om døden, sorg, ensomhet og tap. De skriver om kjærligheten til mennesker som har levd, til de som fortsatt lever, om kjærligheten til minnene og om håpet.

Joakim Kjørsvik

Elektronisk lydbilde

Med et elektronisk lydbilde kombinert med trompet startet musiker Hilde Marie Holsen arrangementet. Hun sydde sammen de fire ulike opplesningene og videreførte stemningene og tematikken fra diktene og videre ut gjennom musikken. Åse Ombustvedt leste fra «Ring hvis det er noe»,  etterfulgt av Kari Saanum sin lesing av diktsyklusen «Sorgsanger».

I Ombustvedt sin diktsamling møter vi Emma, en ung jente som sliter med å komme seg gjennom hverdagen, både hjemme og på skolen. Moren har urolige hender og faren er nesten ikke hjemme. Men Emma er tøff og har en styrke som hindrer henne i å dukke under. «Sorgsanger» er en diktsyklus om dyp sorg. Mannen i forholdet er kunstner, en sterk kraft. Nå er han døende, og familien er i krise. Så kommer døden.

Boka er skriven i ein novellistisk-poetisk realismestil som ikkje tapar fokuset på det kvardagslege og det som faktisk skjer. Dikta går seg heller ikkje vill i poetiske omskrivingar, men lèt det korthogde handlingsretta språket byggje opp og lade augeblikk og situasjonar med spenningar:
«åpner døren/ spenner beltene/ starter motoren/ skrur på varmen/ skraper isen/ rygger ut/ i natta før de siste timene// mørket vokser i gatene/ stillheten/ det snør».
-Sindre Ekrheim, Dag og Tid, om «Sorgsanger»

Antologisert

Karoline Brændjord har med debuten «Jeg vil våkne til verden» vunnet flere priser, både Tarjei Vesaas sin debutantpris og Kritikerprisen. I begeistring var Joakim Kjørsvik sikker på at åpningsdiktet i diktboka kommer til å bli antologisert, og antologisert igjen lenge etter at vi er borte.

LYKT
Arbeid får alt til å lyse. Sorg får alt til  å lyse.
Jeg ble født og lyste opp mine foreldres ansikter.
Når jeg ler lyser moren min,
når jeg dekker på bordet lyser faren min,
når jeg sjenker vin i glassene lyser verden opp.

Kari Saanum og Åse Ombustvedt

 

Karoline Brændjord

Berikelse for norsk litteratur

Det er en berikelse for norsk litteratur at Ali Hayder er tilgjengelig på norsk, sa Kjørsvik. Diktene fra den parallellspråklige diktsamlingen «Lukta av svart» av Ali Hayder treffer leseren som piskeslag eller skudd. De er direkte, nådeløse og kraftfulle.

Hayder viser oss en virkelighet som for de fleste er ukjent og fjern. Kjørsvik minnet oss på at sist gang noen ble halshugd i Norge var tilbake i 1876. Mens i IS-okkuperte Mosul er dette noe som faktisk skjer i dag.  Ali Hayder skriver om hendelser i Mosul, byen som han flyktet fra og om minnene han lever videre med. Den tidligere fribyforfatteren leste diktene på arabisk og Hanna Bovim Bugge på norsk.

Ali Hayder