Hopp til innhold

Line Renslebråten og Dyr som gjemmer seg

Hei Line, bli med på en liten rusletur i parken!

Du har skrevet og illustrert en rekke bøker, som alle viser en kjærlighet til naturen. I Under polarisen ble leseren bedre kjent med livet under vann, og i den nye boka Dyr som gjemmer seg lærer vi om dyr som skjuler seg. Hvordan kommer du på hva hver bok skal handle om?

Jeg leser mye sakprosa om dyr og natur både i bøker, på nett, i magasiner og ser dokumentarer.
Jeg er jo hverken forsker eller biolog, så det er en hel masse jeg ikke vet, derfor oppdager jeg stadig nye ting med naturen som jeg ikke viste fra før av. Og når jeg oppdager noe nytt og spennende blir jeg så engasjert at jeg bare MÅ dele det med noen, og sånn begynner hver bok.
Dette synes jeg er gøy, dette tror jeg barn også vil elske!

Når du både skriver og illustrerer en bok, er det tekst eller bilde du begynner med? Eller jobber du med begge deler parallellt?

Jeg leser mye faglitteratur når jeg først har funnet et tema som engasjerer meg. Når jeg skal fordøye all informasjonen må jeg tegne, da kverner alt i hodet, mens hendene jobber. Etter det begynner jeg å skrive tekstene, men det resulterer jo i at illustrasjonene må redigeres mange ganger ettersom jeg skriver og finner ut mer. Men det er sånn jeg liker å jobbe, det gjør meg ingenting å redigere en tegning både fire og fem ganger.

Line Renslebråten

Dette den er andre boka hvor du jobber med oss. Vil du fortelle litt om hvordan det har vært å ha Leser søker bok involvert?

Det er utrolig spennende! En av de prosessene jeg har lært aller mest av sånn skriveteknisk. Det er komplisert å skrive enkelt. Det blir alltid flere omganger enn jeg først forestiller meg og iblant blir man frustrert, men så minner man seg selv på at det blir så innmari mye strammere og finere når LSB er involvert (og med det må jeg må sende en klem til rådgiver Mona, som jeg har jobbet tett med)

Hvem tenker du er målgruppa når du skriver?

Jeg håper bøkene mine kan inspirere og engasjere både små og store naturelskere fra 5-100 år.

Har du et favorittord?

Quetzal (navnet på en av verdens vakreste fugler, og Guatemalas nasjonalfugl)

Hvis du må velge, liker du best å lese høyt eller bli lest for?

Jeg liker aller best å lese høyt for ungene mine, da har jeg unnskyldning til å lese en haug med gode barnebøker! (Vi har et kompromiss når vi låner bøker på biblioteket, ungene låner en haug de har lyst til å lese, og jeg låner en haug jeg har lyst til å lese for dem.)

Det brenner i huset ditt, hva gjør du?

Redder ut ungene mine!
(Og roper på naboen som er brannmann.)

Hva brenner du for?

Jeg brenner for god sakprosa for barn og unge, og for å inspirere oppvoksende generasjoner til å ta vare på mangfoldet i naturen. (Og så hadde jeg ikke klart å leve uten å tegne tror jeg.)

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger i gave?

Må innrømme at det er min egen bok Under Polarisen, jeg har en hylle full i boden, så det går en del av den til alle barnebursdager, (men nå har ungene begynt å be om å få gi bort noe annet en bøker).

Foto: Nikolaj Blegvad

Får du latterkrampe, kan du huske sist?

He he, de som kjenner meg vet at jeg fniser og ler hele tiden, har vel latterkrampe minst en gang i uka tror jeg. (Uten at jeg helt husker hvorfor, det er så deilig å le!)

Du er med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine (velg blant døde, levende eller fiktive) personer, hva blir underholdningen og hva serverer du?

Oj oj, spennende!
Det må først sies at jeg er håpløs på kjøkkenet, så det hadde nok blitt sushi fra Siam Sushi i Heggedal hvor jeg bor og noen glass hvitvin. (Også kunne de fått jordbær fra hagen min med fløte på til dessert)
Jeg skulle gjerne hatt den fantastiske David Attenborrough ved bordet, sammen med den meksikanske malerinnen Frida Kahlo og entomolog/billedkunstner Maria Sibylla Merian (hun levde på 1600-tallet og var spesialist på å illustrere sommerfugler), og så hadde det vært gøy å ha Dolly Parton der, hun virker så hyggelig å prate med.
Og med det knippet der tror jeg ikke vi hadde trengt underholdning egentlig, men det hadde jo vært hyggelig om Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland ville komme å ta noen stev for gjestene.

En hilsen fra Line