Hopp til innhold

– Lesing utvikler vår kreativitet og krydrer livet vårt

– Lesing og skriving er viktige ferdigheter vi bruker konstant i omtrent alle aspekter i livet. Lesing utvikler vår kreativitet og krydrer livet vårt, sa fraksjonsleder i kultur- og utdanningsutvalget i Oslo bystyre, Ubah A. Aden, da hun åpnet lanseringen av 100-lista 2. mars på Litteraturhuset i Oslo.

– Vi må satse enda mer på lesing og skriving og på hvordan vi øker kvaliteten og kvantiteten på mer flerspråklig litteratur og ikke minst styrke og satse på lettleste bøker i alle varianter!

100-lista er en oversikt over de 100 beste bøkene som er litt lettere å lese fra de siste tre årene. Alle bøkene på lista finner du i Boksøk. Boksøk har bøker for alle aldre og i alle sjangre. Felles for alle er at de er leservennlige og har høy litterær kvalitet. Alle bøkene er kvalitetsstemplet fra oss i Leser søker bok.

Årets liste er full av prisvinnende bøker og forfattere, alt fra årets vinner av Kritikerprisen for beste voksenbok og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris til vinnere av Årets vakreste bøker.

 

 

Musiker Hilde Marie Holsen startet kvelden med musikk for så å tonesette Anderz Eides opplesning av Elin Perssons roman for ungdom, «De afghanske sønnene». Boka vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2021 og ble nylig oversatt til norsk, av Ingrid Melfald Hafredal.

 

 

Daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig, ønsket velkommen og fortalte om årets 100-liste før hun introduserte Ubah A. Aden, som åpnet lanseringen. Aden snakket om hvor viktig lesing er for den enkelte og i samfunnet. Hun fremhevet, til jubel fra publikum – Det er så bra at denne regjeringen satser på dette feltet. De har innført leseløft og lesestrategi. Det er bra og det skulle bare mangle. Lesing og skriving er viktige ferdigheter vi bruker konstant i omtrent alle aspekter i livet. Lesing utvikler vår kreativitet og krydrer livet vårt.

Videre understreket hun viktigheten av mangfold i litteraturen: – Alle barn trenger speil. Bøker kan være barnets speil i et flerkulturelt samfunn som Norge. For lesere, både unge og voksne, er det viktig å se seg selv i bøkene de leser. Opplevelsen av representasjon i bøkene, gir en følelse av identitet og verdi, og det påvirker oss positivt. Derfor er det viktig at vi blir eksponert for forskjellige forfattere med ulike legninger, ulike bakgrunner og ulike erfaringer som kan bli en betydningsfull katalysator for vekst for skoleelever og for samfunnet ellers. Derfor mener jeg at vi må satse enda mer på lesing og skriving og på hvordan vi øker kvaliteten og kvantiteten på mer flerspråklig litteratur og ikke minst styrke og satse på lettleste bøker i alle varianter.

Avslutningsvis delte Aden et sitat hun holder høyt og som vi kan stille oss bak: «A reader lives a thousand lives before he dies, and the one who doesn’t read, lives just one» (George RR Martin).

 

 

Med stor innlevelse og kraft leste poet og aktivist Fatemeh Ekhtesari fra den parallellspråklige diktsamlingen «Hun er ikke kvinne». Etter opplesningen samtalte Ekhtesari med forfatter og poet Endre Ruset om poesi, språk og arbeidet med diktsamlingen.

 

 

Brynjulf Jung Tjønn leste fra sin nye diktsamling, «Kvit, norsk mann». Tidligere sammen dag mottok Jung Tjønn Kritikerprisen for beste voksenbok 2022 for denne sterke diktsamlingen. Vi gratulerer!

Videre skapte Anna Fiske latter i forsamlingen da hun snakket om bøkene i Følelsesbiblioteket. Med humor og undring tok Fiske oss igjennom bøkene og følelsene vi mennesker har. Siste tilskudd i serien er «Skam». Les mer om Følelsesbiblioteket her.

 

 

De fremmøtte fikk flere smakebiter fra årets 100-liste i løpet av kvelden. Det ble vist en film der Camilla Kuhns bildebok «Ryddetid» ble lest på seks ulike språk. Anderz Eide leste fra Trude Tjensvolds «Raud Volvo» og «Helga og Hugo», skrevet av Erna Osland og illustrert av Inge Lise Belsvik. Hilde Marie Holsen spilte og flere illustrasjoner fra bøkene ble vist under opplesningene.

 

Se 100-lista