Hopp til innhold

Lesetimen 2023

Fredag 8. september kl. 19.00 ble Lesetimen markert for andre gang i Norge med en oppfordring til alle om å sette av en time til å lese.

Aslak Hartberg, Pia Tveterås, Steinar Opstad, Gro Dahle, Haile Bizen og Lina Undrum Mariussen og Anderz Eide. Foto: Leser søker bok.

Lesetimen markerer FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet og ble opprettet av UNESCO i 1946. Målet med dagen er å «minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, sammen med retten til utdanning». I tillegg markerer denne dagen at «arbeidet med å fjerne analfabetisme er en del av livslang læring og en del av å bygge et bærekraftig samfunn».

Mange bibliotek og privatpersoner delte et bilde av sin lesetime i sosiale medier med #lesetimen og #readhour!


Direktestrømmet Leselunsj på Litteraturhuset i Oslo
I tillegg til å oppfordre alle til å lese kl. 19.00, arrangerte Leser søker bok en direktestrømmet Leselunsj på Litteraturhuset i Oslo. Leselunsjen ble vist på storskjermer i flere av landets bibliotek. Daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig, introduserte forfatterne og skuespilleren som skulle lese den kommende timen. Det ble en minneverdig opplevelse med stor variasjon i opplesningene.

Leselunsjen startet med Aslak Hartberg, som leste fra sin helt ferske bok, «Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst». Pia Tveterås overtok med opplesning fra ungdomsroman «Tordivel», før Steinar Opstad brakte oss inn i diktenes verden med flere smakebiter fra sin siste diktsamling, «Å være flere». Videre overtok Gro Dahle, som leste fra sin roman for unge voksne, «Kaffehjerte», før vi fikk oppleve en flerspråklig opplesning av dikt fra Haile Bizens, «La oss si at jeg er». Denne diktsamlingen er nyeste utgivelse i serien «Parallell» og inneholder dikt skrevet både på tigrinja og norsk. Haile Bizen leste selv diktene på tigrinja og gjendikter og rådgiver i Leser søker bok, Lina Undrum Mariussen, leste de samme diktene i norsk språkdrakt. Skuespiller Anderz Eide avsluttet Leselunsjen med en opplesning fra boken «Tre lys» av Claire Keegan, oversatt av Merete Alfsen.