Hopp til innhold

Lesetimen 2022

Les en time kl. 19.00, les i lunsjen, les for barna og lytt til Leselunsjen. Det var fokus på lesing 8. september da Lesetimen ble markert for første gang i Norge!

Lesetimen ble markert for første gang i Norge 8. september!

Read Hour ble startet i 2019 av den finske organisasjonen Barn- och ungdomsstiftelsen og har siden spredd seg til flere land. Lesekampanjen oppfordrer alle til å sette av en time til å lese, og markeres årlig på FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdigheter, 8. september. Leser søker bok og Foreningen !Les er norske samarbeidspartnere og har hovedansvaret for gjennomføringen av Lesetimen i Norge.

Landets bibliotek markerte dagen på ulike måter. Det ble arrangert Åpen lesesirkel og opplesninger og det ble laget inspirerende bokutstillinger. Bibliotek og privatpersoner delte også bilder av hva de leste i sosiale medier med taggen #lesetimen og #readhour.


Fra Instagram.

– Vi er glade for at mange deltok på Lesetimen og viste stor leseglede i pilotåret, sier daglig leder i Leser søker bok, Monica Helvig. De neste årene har vi planer for at Lesetimen skal vokse seg større, med flere markeringer og arrangementer i hele landet. Vi ønsker også at Lesetimen og Leselunsj skal markeres på arbeidsplasser. 8.september skal være en festdag og feiring av litteraturen og leseglede for alle!


Leselunsj på Litteraturhuset i Oslo

I tillegg til å oppfordre alle til å lese kl. 19.00, arrangerte Leser søker bok en direktestrømmet Leselunsj på Litteraturhuset i Oslo, og denne ble vist på storskjermer i flere bibliotek og litteraturhus over hele landet. Monica Helvig satte stemningen for Leselunsjen ved å fortelle om en opplesning som hadde gjort inntrykk på henne; da hun hørte Kjell Askildsen lese fra en av sine novellesamlinger under Kapittelfestivalen i Stavanger, før hun så presenterte forfatterne og skuespillerne som skulle lese den kommende timen. Det ble en minneverdig opplevelse med stor variasjon i opplesningene.

Leselunsjen startet med Helene Guåker som leste dikt fra «Rød fødekvinne». Så overtok Brynjulf Jung Tjønn med sin siste roman, «Kvar dag skal vi vere så modige», som han fikk P2-lytternes romanpris for tidligere i år, før Jon Ewo tok oss med til tidspunktet da Blücher stille seilte opp Drøbakssundet i sin bok «9. april 1940 og 8. mai 1945». Videre overtok skuespiller Marlon Langeland med å lese dikt fra «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min» av Åse Ombustvedt før vi fikk en smakebit av Fatemeh Ekhtesaris diktsamling, «Hun er ikke kvinne», som lanseres 3. november. Denne diktsamlingen er nyeste utgivelse i den tospråklige serien «Parallell» og inneholder dikt skrevet både på persisk og norsk. Fatemeh leste selv de persiske diktene og oversetter og redaktør Johanne Fronth-Nygren leste de samme diktene i norsk språkdrakt. Skuespiller Anderz Eide avsluttet Leselunsjen med en sterk opplesning fra «Søstre – min historie etter Utøya» av Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie.

Om FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet
FNs internasjonale dag for lese- og skriveferdighet ble opprettet av UNESCO i 1946. Dagen skal minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, sammen med retten til utdanning. Dagen markerer også at arbeidet med å fjerne analfabetisme er en del av livslang læring og en del av å bygge et bærekraftig samfunn.