Hopp til innhold

Leselystprosjektet BokBlink

Tirsdag 23. april ble BokBlink lansert på Tøyen bibliotek. BokBlink er et leselystprosjekt for elever i ungdomsskolen og videregående som åpner for leseglede, nysgjerrighet, diskusjoner og egne refleksjoner.

Leselystprosjektet tar utgangspunkt i bøker fra Boksøk, med et bredt spekter av sjangre og aktuelle tema som kan treffe ungdom.

Målet med BokBlink er å vekke leselyst og engasjement hos alle elevene i klassen samt gjøre det spennende å diskutere bøker i fellesskap.

Prosjektet ønsker å stimulere ungdommene til å reflektere over sin egen opplevelse av bøkene og sette ord på egne tanker om spørsmålene bøkene reiser; her finnes ingen fasitsvar eller ja- og nei-spørsmål.

– Tilbakemeldingene vi får fra ungdom er at de ønsker seg bøker som har en relevans for deres hverdag og verdenen de lever i, sier Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok.

– De ønsker mer dialog og diskusjon og mindre analyse. BokBlink tar utgangspunkt i et mangfold av bøker som kan pirre til engasjement og leseglede.

Å lese og diskutere (skjønn)litteratur i klasserommet er en fantastisk måte å nå mange av målene i læreplanen. I tillegg blir elevene bedre kjent med verden, seg selv og hverandre gjennom bøkene.

Leser søker bok sine leselystprosjekter gjør det lettere for læreren å inkludere alle elevene, uavhengig av lesenivå, lesemotivasjon og leseutfordringer.


Nytt navn – ny drakt

BokBlink har eksistert i noen år under et annet navn. I 2023 ble prosjektet døpt om og utviklet videre. I tillegg til de tidligere syv titlene i prosjektet, ble fem nye titler lagt til, og det ble jobbet frem ressurser og læringsopplegg til disse bøkene. Forfatterne bak bøkene ble invitert i studio til innspilling av litterære samtaler som inngår i formidlingsopplegget, og ligger tilgjengelig som både podkast og video. Prosjektets nettside har også gjennomgått en oppgradering med nye tekster, bilder, spørsmål og presentasjoner.


De fem nye bøkene i BokBlink er:

  • Ronja Svenning Berge: «Hvis det ikke brenner».
  • Marta Breen og Jenny Jordahl: «Kvinner i kamp».
  • Tor Fretheim: «Leons hemmelighet».
  • Alexander Kielland Krag: «Litt redd, bare».
  • Brynjulf Jung Tjønn: «Kvit, norsk mann».

I podkasten om «Leons hemmelighet» medvirket skuespiller Carl Martin Eggesbø.

Fotballspiller Mushaga Bakenga har spilt inn en kort bokanbefalingsvideo av «Kvit, norsk mann», og booktoker Rikke Neverdal har spilt inn en kort bokanbefalingsvideo av «Kvinner i kamp».

 

Lansering på Tøyen bibliotek

På selveste Verdens bokdag ble Bokblink lansert på Tøyen bibliotek. I publikum var klasser fra Kongsskogen og Elvebakken vgs. De fikk høre Brynjulf Jung Tjønn lese fra sin kritikerroste diktsamling, «Kvit, norsk mann», som er en del av prosjektet, før han samtalte med Hayder Jumaah fra Leser søker bok, om boka. Det ble også vist en bokanbefalingsvideo av Mushaga Bakenga.

Brynjulf Jung Tjønn og Hayder Jumaah på Tøyen bibliotek.

Les mer om BokBlink her.