Hopp til innhold

Les høyt

Fotograf: Nikolaj Blegvad

I dette vidunderlige og rare landet vårt er det over tusen mennesker som hver uke leser høyt for folk som vil bli lest for. De leser på sykehjem, i fengsel, på skoler, på språkkaféer, asylmottak og de leser hjemme hos folk.

Dette er folk som er glade i bøker og glade i mennesker.
De mener at «Alle skal ha rett til å lese en god bok». De mener at hvis du ikke kan lese, så leser jeg for deg.
Disse høytleserne kalles leseombud. Noen har nettopp begynt. Andre har holdt på i mange år.

Leseombudene elsker å dele historier, og de elsker å få noen nye tilbake også.
Hanne Mari i Arendal har lest høyt for andre i over tretti år! Hun har gitt opplevelser, bilder og fortellinger til andre. Allikevel sier hun: «I alle disse årene er det jeg som har fått!»

Å lese høyt for andre er noe av det viktigste og fineste du kan gjøre i livet.

Bli med!
Ta kontakt med biblioteket ditt, de kan hjelpe deg med å bli leseombud og finne noen å lese høyt for. Her er en liste over alle bibliotekene som er med i vårt nettverk. Disse bibliotekene kaller vi Bok til alle-bibliotek, og de jobber litt ekstra med å gjøre biblioteket tilgjengelig for alle.

Heftet «Les høyt» er en veiledning for alle som vil bli leseombud. Her finner du mange fine tips til hva du bør tenke på når du skal lese for andre. Den har også en liste over bøker som egner seg spesielt godt til høytlesing. For flere boktips, kan du bruke Boksøk. Det er en søketjeneste med bare tilrettelagt og lettlest litteratur.

Håndboka «Å lese for andre» kan du laste ned her. Eventuelt kan du bestille den på e-post th@lesersokerbok.no. Håndboka er fin å bruke for alle som formidler litteratur.