Hopp til innhold

Les en time!

Lesetimen arrangeres 8. september 2022 klokken 1900 og dette er første gang Norge markerer FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet. Denne timen oppmuntrer vi deg til å sette av en time til å lese.

Foto: Nikolaj Blegvad

Med Lesetimen oppfordrer vi deg til å lese en time på dette tidspunktet. Les sammen med barna, familie, venner, naboer, kolleger eller alene.

Del gjerne et bilde av din lesetime i sosiale medier med teksten «Lesetimen feirer lesing på ulike måter. Jeg/vi markerer Lesetimen 2022 med å lese denne boka!» og tagg med #lesetimen og #readhour.

 

Om Lesetimen/Read Hour

Den finske organisasjonen Barn- och ungdomsstiftelsen står bak Read Hour i 2019. Kampanjen oppmuntrer alle til å lese en time på FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet 8. september. I 2022 er Leser søker bok og Foreningen !Les ansvarlige for gjennomføringen av Lesetimen i Norge.

Om FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet

Den internasjonale dagen for lese- og skriveferdigheter ble opprettet av UNESCO i 1946. Dagen skal minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, sammen med retten til utdanning. Dagen markerer også at arbeidet med å fjerne analfabetisme er en del av livslang læring og en del av å bygge et bærekraftig samfunn.

Direktestrømmet leselunsj fra Litteraturhuset

På bildet: Jon Ewo (foto: June Witzøe), Helene Guåker (foto: Niklas Lello), Brynjulf Jung Tjønn (foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss), Fatemeh Ekhtesari (foto: Linda Bournane Engelberth), Marlon Langeland (foto: Nikolaj Blegvad) og Anderz Eide (foto: Laila Goody).

I tillegg til å oppfordre alle til å lese kl. 19, arrangerer  Leser søker bok en direktestrømmet leselunsj  fra Berner-kjelleren på Litteraturhuset allerede kl 12. Her vil forfattere og skuespillere lese høyt fra utvalgte bøker fra kl. 12 til 13.

De som skal lese:

  • Forfatter Jon Ewo leser fra sin bok «9. april 1940 og 8. mai 1945».
  • Forfatter Fatemeh Ekhtesari leser fra sin kommende diktsamling «Hun er ikke kvinne».
  • Forfatter Helene Guåker leser fra sin diktsamling «Rød fødekvinne».
  • Forfatter Brynjulf Jung Tjønn leser fra sin bok «Kvar dag skal vi vere så modige»
  • Skuespiller Marlon Langeland vil lese fra diktsamlingen «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?» av Åse Ombustvedt.
  • Skuespiller Anderz Eide vil lese fra boken «Søstre» av Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes.

Hvis du ønsker å se opplesningen live, er du hjertelig velkommen ned i Berner-kjelleren kl. 12. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til facebook-arrangementet

Forslag til bøker du kan lese

Trenger du inspirasjon til bøker å lese under Lesetimen? I vår søketjeneste Boksøk finner du bøker som på ulike måter er tilpasset alle som leser i motvind.

Leser søker bok har også lagd en rekke videoer med bokanbefalninger. Her gir flere profilerte personer deres beste boktips fra Boksøk.no.

Bokanbefalninger fra Boksøk

Leser søker bok anbefaler "Kvinner i kamp" av Marta Breen og Jenny Jordahl

Iman Meskini anbefaler "Zenobia" av Dürr.

Dennis Siva Lie anbefaler boka "Hva er greia med klima?" av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

Leser søker bok anbefaler "Alt som er nytt" av Anna Fiske.

Ingrid Vik Lysne anbefaler Knut Hamsuns "Sult" i tegnet utgave av Martin Ernstsen

Marlon Langeland anbefaler diktsamlingen "Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?" av Åse Obustvedt.

Leser søker bok anbefaler "Jegeren" av Tor Arve Røssland.

Tone Holmen i Leser søker bok anbfefaler "Bibelen i tekst og bilder".

Eivor Vindenes i Leser søker bok anbefaler "Døden" av Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng.

Camara Lundestad Joof om hennes bok "Eg snakkar om det heile tida"

Leser søker bok anbefaler "Fra Shakespeare til Knausgård. 66 klassikere du naturligvis har lest." av Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide.