Hopp til innhold

«…kvalitet og slående formidling.»

Folk i alle aldre strømmet til Litteraturhuset lørdag 7. september . Fra kjelleren til øverste etasje ble det en levende dag fylt med opplevelser for både barn, unge og voksne. Med Bok til alle-dagen inviterte Leser søker bok til et storslått arrangement på Litteraturhuset for å feire Bokåret 2019. Journalist og fotograf Nikolaj Blegvad deler inntrykk fra dagen.

Fotograf: Nikolaj Blegvad

Lattervekkende spredte Camilla Kuhn, Safia Abdi Haase og Sherin A. Wahab glede med opplesning av Ryddetid på norsk, arabisk og somali. Et stappfullt Wergeland lot seg rive med av forestillingen om Jenta som ville redde bøkene med Marianne Sundal og Kristine Haugland og musiker Sofie Mortvedt. Samtidig fikk barn og voksne svar på hva reven sier til fortellerstund med Trygve Ramnefjell.

I trappen og i gangene hørte man konstant summende snakk bestående av forventninger og deling av opplevelser. Publikum vandret fra den ene opplevelsen til den andre. Det skjedde noe absolutt hele tiden. Hele dagen.

Fra lattermilde formidlere for de minste til sørgmodig kurdisk poesi fremført med rå styrke og følsomhet av scenekunstnerne Sara og Buzhan Baban. Fra hiphop-historie og tegneserier med forfatterne Øyvind Holen og Mikael Noguchi til Ali Hayders opplesning av sterke, absurde og rå dikt fra hverdagen i Mosul i Irak.

Litteraturen var omdreiningspunktet. Formidlingsformene løftet den til nye høyder og unike opplevelser. Gjennom foredrag, forestillinger, utstillinger, musikk, samtaler og opplesninger fikk det litterære uttrykket nye former. Det var ikke et spørsmål om et verks konkrete format som taktil utgave, parallellspråklig, lettlest eller med stor skrift. Det var formidling av interessant og gripende litteratur.

Fotograf: Nikolaj Blegvad

Bok til alle-dagen samlet forfattere, formidlere, poeter, skuespillere, musikere, journalister og et stort publikum til en hel dag med flotte felles litterære opplevelser. Det ble en vandring i stemningsbilder, sinnsstemninger og fortellinger båret av kvalitet og slående formidling. En litterær endagsfestival for absolutt alle, i flott regi av Leser søker bok.

I en full foredragssal ledet psykolog Peder Kjøs samtalen om foreldresvikt med forfatterne Brynjulf Jung Tjønn og Anders Totland og de kritikerroste romanene deres. Parallelt med dette holdt Marta Breen sitt foredrag om kvinner i kamp og feminismens historie.

Selv om en bok blir kategorisert som enten «litt å lese», «tilrettelagt», «enkelt innhold» eller «storskrift» består bøkene fra Leser søker bok av fantastisk litteratur. Bøker som vinner priser og som er likt. Som leses av lesere uavhengig av leseferdighet. Det er ikke bare tilrettelagte bøker for enkelte målgrupper. Det er rett og slett kvalitetslitteratur.

Som en del av den landsdekkende lesekampanjen denboka gikk musiker, sanger, artist, tekstforfatter, komponist og produsent Sandra Kolstad på scenen til samtale med Ole Ivar Burås Storø. En samtale om boka Drømmefakultetet, sangtekster, musikk og inspirasjonskilder etterfulgt av musikalsk fremføring.

På samme scene i Wergeland forvandlet kveldens siste arrangementsrekke avslutningsvis den flotte dagen til en festkveld med Aina Villangers solodans Biltema og islandske Beaturs DJ-set som musikalsk stemningsfundament til opplesninger med Helene Guåker, Camara Lundestad Joof, Torgeir Rebolledo Pedersen, førnevnte Aina Villanger og Fredrik Høyer.

Med arrangementet Bok til alle sørget Leser søker bok for, med overbevisende styrke, å synliggjøre den litterære kvaliteten med hele dagens mangfoldige program. Tilrettelagt litteratur lever et liv på lik linje med andre bøker. Det er kvaliteten av litteraturen som er essensiell.

Sandra Kolstad Fotograf: Nikolaj Blegvad
Ali Hayder Fotograf: Nikolaj Blegvad
Ellen Horn Fotograf: Nikolaj Blegvad