Hopp til innhold

Boktips: Innsiktsfullt og humoristisk om alderdom

Kjersti Anfinnsen må være en av våre flinkeste forfattere til å skrive om alderdom.  Anfinnsen er selv bare i begynnelsen av 40-årene, men «Øyeblikk fra evigheten» er så innsiktsfull og klok at man blir helt forundret.

Foto: Marius Fiskum

Birgitte Solheim lever skrøpelige og stille dager i leiligheten sin i Paris. Hun deler dagene sine mellom livet der, og samlivet med kjæresten Javiér i hans leilighet. De lever begge sine siste år. Livet går i oppløsning, kroppen forfaller, alt blir vanskelig, men dette er ingen tung eller sutrete fortelling. Birgittes blikk er ikke selvmedlidende, men skarpt og fullt av galgenhumor. Kjærligheten mellom de to gamle er full av kraft. De lever – også mens de dør.

«Øyeblikk for evigheten» inneholder så mye og lever opp til sin tittel. I løpet av 108 korte sider gjør den oss både glade, triste og ettertenksomme.

Det er noen vanskelige ord. «Thoraxkirurgi» er ett av dem, men oppsettet, språket og de få og tydelige karakterene gjør slike snublesteiner overkommelige.  De fleste kapitlene er på en side eller mindre. De forteller en sammenhengende historie, men kan også leses selvstendig, nesten som små dikt. Det er betagende.

SOLEN SKINNER

«Skal vi gå en tur i dag da?» sier jeg.
«Hva?» sier Javiér.
«Vi går tur hver dag,» sier jeg.
«Å ja», sier Javiér.
«Jeg tenker Montparnasse.»
Han ser seg over skulderen mot sofaen, deretter titter han igjen ut av vinduet. Etter en god stund reiser han seg og henter et pledd. Han smiler beklagende til meg.
«Trekk,» sier han.

Boka er en frittstående oppfølger til «De siste kjærtegn» som kom i 2019. Begge bøkene er i i Boksøk.