Hopp til innhold

Horten bibliotek er Årets Bok til alle-bibliotek 2021

Horten bibliotek kåres til Årets Bok til alle-bibliotek 2021 for sin innsats og engasjement for en målgruppe som har et minimalt tilbud av både bøker og aktiv litteraturformidling: Barn og unge med nedsatt funksjonsevne.
Prisutdelingen er tirsdag 8. mars 2022.

Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok og Ellen Marit Schjerverud ved Horten bibliotek. (Foto: Elisabeth Wathne, Moment studio og Olena Timchenko)

Det tilbys mye god litteraturformidling på folkebibliotekene rundt om i landet. Men svært lite er tilpasset målgrupper med spesielle behov. Derfor er det veldig gledelig at Horten bibliotek, med støtte fra Nasjonalbiblioteket, har satt i gang et prosjekt for å nå barn og unge med nedsatt funksjonsevne.

-Det er så stas å bli tildelt denne prisen! Jeg er stolt og rørt!, sier prosjektleder og bibliotekar på Horten bibliotek, Ellen Marit Schjerverud. Horten bibliotek ønsker å minske forskjeller og tilby tjenester som er spennende og attraktive for alle barn, uavhengig av behov og forutsetninger. Dette prosjektet viser hva man kan få til med gode samarbeid. Vi har virkelig fått det beste ut av hverandre og har dratt nytte av hverandres spesialkompetanse, forteller Schjerverud.

Leser søker bok deler hvert år ut prisen Årets Bok til alle-bibliotek, til et bibliotek som har gjort en særskilt god innsats for å nå lesere som leser i motvind. – Horten bibliotek med Schjerverud i spissen, har vist initiativ, engasjement og vilje til å utvikle nye tjenester, bidratt til aktiv formidling og tatt initiativ til å utvikle ny litteratur til en målgruppe som har et svært lite tilbud: barn og unge med nedsatt funksjonsnivå, sier daglig leder Monica Helvig. – Biblioteket har aktivt brukt sin rolle som brobygger til å bidra til inkludering og mindre ulikheter blant barn og unge, sier Helvig.

Schjerverud har vist evne til å la prosjektet utvikle seg i nye retninger og vært åpen for nye impulser og samarbeidspartnere. Slik har Horten bibliotek vært en samlende aktør for fagpersoner med ulik kompetanse. Blant annet har Norsk barnebokinstitutt bidratt med forskning på formidling for målgruppa og Bjørnestien barnehage og Camilla Heimstad-Bergseng, har bidratt med kompetanse om symbolspråk og målgruppa.

Uten en drivkraft og initiativtaker ville ikke prosjektet sett dagens lys, og det er for dette arbeidet og initiativet Horten bibliotek mottar prisen Årets bok til alle-bibliotek. Horten bibliotek har vært et lysende eksempel på at med pågangsmot, nysgjerrighet og samarbeidsvilje, kan man utvikle nye tjenester og samtidig sette søkelys på en viktig og marginalisert brukergruppe.

Leser søker bok gratulerer så mye! Prisen består av en pengepremie på 5000 kr og et diplom.

Prisen deles ut tirsdag 8. mars kl. 11 Horten bibliotek
Apotekergata 10, 3187 Horten

Arrangementet er åpent for alle.
Meld til er@lesersokerbok.no hvis du ønsker å delta.

 

Er du nysgjerrig på tilrettelagt litteraturformidling kan du oppleve teaterforestillingen «Ridder Aske møter dragen og trollet» med Askeladden friteater? Sammen med 40 skolestartere fra Bjørnestien barnehage kan du se forestillingen med tematavler med symboler som er utviklet av assisterende styrer Camilla Heimstad-Bergseng.