Hopp til innhold

En digital spasertur med en inspirerende bibliotekar

Hver måned inviterer vi med oss en person vi vil bli bedre kjent med på en rusletur i Slottsparken. Noen ganger er rusleturen digital, men like fullt en flott mulighet til å la seg inspirere. Denne gangen er det Aase Wivestad fra Vestfold og Telemark fylkesbibliotek som skal til pers.

Hei Aase!
Så hyggelig at du ville være med på en digital rusletur i parken. Det er deilig å få klarnet tankene utenfor kontoret av og til. Hva liker du å gjøre når du skal koble av?

Lese god og engasjerende litteratur i ulike sjangre. Jeg er glad i å gå på tur, gjerne langs kysten med blanding av skog og sjø. Vandring i parker liker jeg også godt, og spesielt i Slottsparken.  Film og TV-serier får meg til å koble av.

Det samme gjelder yinyogatimene mine. De gjør at jeg kobler ut verden rundt meg og kobler på meg selv. Da konsentrerer jeg meg kun om øvelsene og pusteteknikkene.

Aase Wivelstad, fotograf Rune Nordseter, Vestfold og Telemark fylkeskommune (VTFK)

Vi kjenner deg som fylkeskontakt og koordinator mot bok til alle-bibliotekene. Men kan du ikke fortelle litt om jobben din?

Jobben min er som rådgiver ved Vestfold og Telemark fylkesbibliotek . Jeg er utdannet bibliotekar, og sist høst tok jeg deltidsstudie om endringsledelse ved Handelshøyskolen på USN i Drammen. Som rådgiver på fylkesbiblioteket er det viktig for oss å kunne skape bibliotekutvikling i folkebibliotek og bibliotek i videregående skole i fylket vårt. Studiet i ledelse var et viktig supplement sånn sett. Jeg har hatt flere stillinger blant ledelsen i ulike bibliotek. Men det jeg virkelig brenner for i mitt bibliotekarhjerte er å få jobbe med formidling.

På fylkesbiblioteket har jeg vært heldig og fått jobbe mye med litteratur og tiltak for formidling. Etter at jeg ble ansatt i full stilling i fylkeskommunen, har jeg blant annet jobbet med litteraturfestivaler som Litteraturuka i Vestfold og Larvik poesifestival. Når det jobbes med festivaler får man opparbeidet seg viktige nettverk, ikke minst blant forfattere. Da er det ekstra givende å få jobbet med formidling av forfatternes bøker i etterkant av festivalene. Fylkesbibliotekene i Østfold, Akershus , Buskerud og Vestfold har arrangert Bokgilde siden tidlig på 90-tallet. Målet er å løfte fram noen av de smale og gode bøkene som bibliotekene mottar via innkjøpsordningen for voksne. Fylkene har hatt ansvar for å presentere 50 – 60 bøker for bibliotekansatte i løpet av en dag, et skikkelig maraton. Dette året er det Akershus, nå Viken fylkesbibliotek som har ansvaret for innholdet og panelet for Bokgilde. Dersom dette arbeidet fortsetter etter fylkessammenslåingene, blir det Vestfold og Telemark fylkesbibliotek som overtar stafettpinnen neste gang. Det blir intens jobbing for det fylket som sitter med ansvaret de enkelte år, men det er svært lærerikt og givende for panelet som får tatt mange og gode dypdykk i K-fondlitteraturen. Målet med det hele er å formidle flest mulig bøker i etterkant av årets Bokgilde, gjerne bøker som også er støttet av Leser søker bok.

Du har et sterkt engasjement for alle som leser i motvind. Kan du ikke si litt om hva du tenker om Leser søker bok?

Målet er et reelt, kulturelt demokrati.
Det er ikke mennesket det er noe galt med hvis man ikke klarer å lese en bok, man har bare ikke funnet riktig bok. Mennesker har ulik leseevne, vi trenger derfor bøker som er tilpasset ulike lesere.
Studier viser at en av tre voksne strever med å få med seg innholdet i vanlig tekst. Det er et problem for den enkelte, og en stor utfordring for samfunnet. Leser søker bok jobber for at det skal finnes flere bøker for alle lesere, og at bøkene skal være lette å få tak i.

Dette er setninger fra Leser søker bok sine hjemmesider, som jeg har spesielt bitt meg merke i. Leser søker bok er en helt utmerket samarbeidspartner for oss som jobber med bibliotek, spesielt når målet er å få mottoet «Bok til alle» til å fungere. Mottoet innebærer så mye, og kan inkludere så mange!

 

Har du et favorittord?

Kjærlighet

Hvis du må velge, liker du best å lese høyt eller bli lest for?

Jeg er veldig glad i å lese høyt, og liker å få bruke stemmen min på ulike måter.

Det brenner i huset ditt, hva gjør du?

Jeg satser på at alarmene i huset vårt virker så fort og riktig som de skal, og sørger for at alle personene kommer seg trygt og sikkert ut. Min yngste sønn har skapt vår stamplass for brann i gata i enden av innkjørselen for mange år siden. På stamplassen ville jeg ha ringt raskest mulig til brannvesenet dersom ikke naboene våre allerede har gjort det.

Hva brenner du for?

Jeg brenner for bibliotek og best mulig kår for disse viktige institusjonene som er for hele Norges befolkning. Bibliotekene har et viktig samfunnsoppdrag ved å være demokratiske og samlende, og noe av det som jeg brenner aller mest for er å gi riktig bok til riktig leser til riktig tid.

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger bort i gave?

Ren poesi, den første diktantologien som Ellen Wisløff redigerte og samlet. Jeg gleder meg over at jeg har funnet antologien på 100-lista tidligere.

Får du latterkrampe, kan du huske sist?

Jeg får ofte latterkrampe sammen med de beste vennene mine og sammen med kolleger i fylkeskommunen av absurde ting og hendelser. Humor er noe av det beste jeg har i livet mitt, og jeg ler stort sett hjertelig hver eneste dag.

Du er med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine (velg blant døde, levende eller fiktive) personer, hva blir underholdningen og hva serverer du?

Astrid Lindgren, vertinne Torill K. Thorsen på Sjømilitære Samfund i Horten og jazzsanger Helle Brunvoll er mine drømmegjester. Astrid Lindgren forteller historien om gjærende kirsebær som gjør at Emil blir full. Torill K. Thorsen har hjulpet meg med å framskaffe kveldens viner og forteller anekdoter rundt kveldens vinfunn og eventuelt alkoholfritt alternativ som er kortreist eplemost. Helle Brunvoll får med seg pianist Magne Arnesen etter middagen og duoen framfører låter av Blossom Dearie. Det serveres ferske, hvite asparges med spansk skinke og en dæsj hollandaise til forrett. Til hovedrett serveres det villørret, med dertilhørende grønnsaker og saus. Til dessert har vi hjemmelaget is og sesongens bær og frukter. Mellom rettene serverer jeg et dikt eller to, gjerne et par på svensk hvis jeg tør å lese dem høyt for hedersgjesten.