Hopp til innhold

Møt barne- og ungdomsbibliotekar Eli Frisvold

Hei, Eli! Er du klar for en digital spasertur? Vanligvis pleier vi å ta med intervjuobjektene våre på tur i Slottsparken, og den ligger jo fint plassert mellom Leser søker bok og NLB.

Kan ikke du fortelle hva NLB egentlig jobber med?

NLB jobber med å gjøre tilgjengelig litteratur for alle som strever med å lese «vanlige» bøker; voksne, barn, ungdom og studenter. Vi produserer og låner ut bøker både på lyd og punktskrift.

Det er mange som har skrytt av ditt arbeid i NLB gjennom mange år – vil du fortelle litt om arbeidsoppgavene dine?

Jeg har alltid jobbet mot barn og unge. En viktig oppgave er å følge med på alt som kommer ut og bestemme hva som skal produseres hos oss på lyd og / eller punktskrift. Det er viktig at vår målgruppe får tilgang til den litteraturen som alle andre har tilgang til. Jeg driver også med formidling, til stor del på nett.

Har du et favorittord?

Kanskje litt barnslig, men det er ballongsalong. (Mulig at jeg har blitt litt miljøskadet etter å ha vært barne- og ungdomsbibliotekar i over 40 år)

Hvis du må velge, liker du best å lese høyt eller bli lest for?

Da tror jeg nok at jeg ville valgt å lese høyt.

Det brenner i huset ditt, hva gjør du?

Etter å ha ringt brannvesenet? Hvis jeg holder på med en god bok, ville jeg kanskje prøvd å redde den. Jeg kan bli veldig opptatt av den boka jeg leser akkurat i øyeblikket.

Hva brenner du for?

Noe av det jeg brenner mest for er barn og unge som skal lære seg å lese punktskrift. Dette er en liten eksklusiv gjeng, som sitter spredt hver for seg rundt i landet. Da gjelder det å finne rett bok til rett person, og dette har noen utfordringer. Hvis jeg får henvendelser fra dedikerte lærere og foreldre blir jeg kjempeglad, for ikke å snakke om de unge lånerne selv. Med de produksjonsmetodene vi har nå går det heldigvis fort å produsere ei bok i punkt.

Hvilken bok har du gitt bort flest ganger i gave?

Kan ikke huske at jeg har gitt bort den samme boka flere ganger. Prøvde en gang å notere ned hvilke bøker jeg ga til hvem i en notisbok, men mista motet da jeg klarte å somle bort den bort. Derfor gir jeg helst bort noe av årets.

Får du latterkrampe, kan du huske sist?

Jeg er lett å more. Og ler gjerne av slapstick og «buskis-humor». (Jeg er den personen som bruker fem minutter på å skjønne en vits alle andre tar med en gang.) Det hender også at jeg kan le hjertelig av en bok jeg leser på banen!

Du er med på 4-stjerners middag. Hvem er drømmegjestene dine (velg blant døde, levende eller fiktive) personer, hva blir underholdningen og hva serverer du?

Jeg er ingen mesterkokk, så hvis middagen skal være firestjerners er det nok best at andre lager den. Drømmegjester? Kanskje noen fra Charles Dickens univers? Han har skrevet noen riktig kostelige middagsscener i for eksempel Pickwickklubben. Ellers var forfatteren kjent for sine middagsselskaper med tilhørende høytlesning. Gi meg en tidsmaskin! Nå!

punktskrift forside

Les mer om Elis arbeidsplass gjennom flere år, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. De produserer lydbøker og bøker i punktskrift. NLB er en av Leser søker boks mange medlemsorganisasjoner.